Екс-декана Кропивницької Льотної академії за вимагання $11600 хабара засудили на 5 років за гратами
25.01.2023   //   94 Переглядів

Ленінський райсуд Кропивницького визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України (отримання хабаря у великому розмірі) колишнього виконуючого обов`язки декана факультету льотної експлуатації та обслуговування повітряного руху Льотної академії Кропивницького.

Про це йдеться у вироку суду від 29 листопада 2022 року, який оприлюднено у Реєстрі судових рішень 18 січня 2023 року.

Згідно з матеріалами справи, у лютому 2021 року очільник факультету вимагав з курсантки другого курсу академії $11600 успішне проходження необхідної кількості навчальних льотних польотів.

При передачі частини суми у розмірі $5000, в.о. декана затримали співробітники СБУ.

До матеріалів справи долучили протоколи НСРД. На приховану камеру було зафіксовано розмову студентки з посадовцем під час якої той запитав, чи знайома вона з «програмою лояльності». Дівчина відповіла, що так, оскільки це часто обговорюється серед курсантів. Після цього в.о. декана взяв листок і ручку та почав записувати кількість необхідних годин і вартість за кожну годину нальотів на кожному типі літака, а також підсумкову вартість всього.

Так, початкова підготовка на літаку «К-10», що включає 80 годин, коштує 5600 доларів США, тобто 70 доларів США за годину, а за 60 годин польотів на літаку «ХІАТ», вартістю 100 доларів США за годину, необхідно було заплатити 6000 доларів США, тобто підсумкова сума вийшла 11600 доларів США.

Вказану суму необхідно було внести частинами, при цьому посадовець зазначив, що так роблять всі і тому, оскільки вона була зацікавлена у початкових польотах на літаку «К-10», то мала принести $5600. На її запитання приносити кошти в гривні чи в доларах США, обвинувачений відповів, що не працює в банку і курс постійно змінюється, а тому потрібно платити у валюті.

Екс очільник факультету провину не визнав та відмовився від пояснень.

Заслухавши свідків та дослідивши матеріали, суд ухвалив визнати посадовця винним та призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на п`ять років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на три роки із конфіскацією всього майна, належного йому на праві власності.

За інформацією порталу Судова влада, до Кропивницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга від Валерія Шульгіна. Слухання призначене на 22 лютого. 

Залиште відповідь