Полтавські тепловики купують 44 старлінки, очікувана вартість вище ринкової
23.01.2023   //   63 Переглядів

Полтавське комунальне підприємство “Полтаватеплоенерго” оголосило закупівлю 44 комплектів супутникового зв’язку Starlink. Техніка має бути поставлена до кінця поточного року, а очікувана вартість суттєво перевищує ринкову ціну виробів. Відповідна інформація міститься у системі “Прозорро”.

Комунальники оголосили закупівлю 19 січня, прийом пропозицій триватиме тиждень, а вже 30-го січня має відбутися аукціон із визначення постачальника. Очікувана вартість закупівлі складає 2,2 млн гривень, всього планується придбати 44 комплекти. Таким чином, очікувана вартість 1-го комплекту складає 50 тисяч гривень або ж понад 1,2 тисячі доларів за комерційним курсом на момент оголошення закупівлі.

У свою чергу офіційна ціна комплекту обладнання Starlink – 599 доларів, при цьому оперативно придбати його в Україні неможливо через відсутність офіційної доставки, тому обладнання необхідно доставляти із-за кордону за допомогою посередників. Крім того, для роботи станції необхідно сплачувати щомісячну абонплату розміром до 110 доларів за один комплект. Тендерна документація не містить інформацію про необхідність сплати абонплати, таким чином ціна комплекту включає виключно його придбання та доставку до Полтави. На сьогодні різні маркетплейси пропонують подібний товар за ціною до 35 тисяч гривень. 

Проєктом договору полтавських комунальників передбачено можливість відстрочення платежу, втім лише на 5 днів з моменту підписання акту прийому-передачі. Кінцева вартість комплекту буде визначена за результатом проведеного аукціону. 

Директором комунального підприємства “Полтаватеплоенерго” є  депутат Полтавської обласної ради Олександр Олексенко, обраний від партії ВО “Батьківщина”.

Згідно інформації на сайті підприємства, воно обслуговує споживачів у місті Полтава та ще 4 населених пунктах області і на балансі на сьогодні має 90 котелень. У підприємстві журналістам повідомили про те, що прилади вже фактично придбані і використовуються, для їх купівлі комунальники витратили власні кошти без залучення додаткових надходжень з бюджету. 

 

Залиште відповідь