Криворізькі чиновники купили макарони у улюбленця на третину дорожче, ніж в інших регіонах 
21.01.2023   //   236 Переглядів

16 січня департамент соціальної політики Криворізької міськради Дніпропетровської області підписав угоду із ТОВ «Агроном-КР» на поставку макаронних виробів за 5,10 млн грн.

Про це повідомляється в системі “Прозорро”. 

Для проднаборів, що отримують внутрішньо переміщені особи та вразливі верстви населення, чиновники придбали 150 тонн макаронів. 

Замовник затребував макаронні вироби фасовані в мішках по 25 кг. Очікувана вартість склала 5,10 млн грн. Саме з такою ціною на торги подалося ТОВ «Агроном-КР» із макаронами виробництва ФГ «Баргузін». Тобто за 1 кг макаронів підприємство мало отримувати від замовника 34 грн.  

Його конкурентка ФОП Еліна Мірошниченко запропонувала макарони, які виробляє  ФОП Володимир Єрьомін. За 150-тонну партію макаронних виробів вона хотіла 3,63 млн. грн. ЇЇ ціна за один кілограм макаронів склала 24,2 грн. 

Різниця на кожному кілограмі у учасників торгів складає 9,8 грн. Загалом, пропозиція ФОП Мірошниченко була вигіднішою на 28,8%. Але департамент соціальної політики відхилив більш економний варіант та обрав переможцем ТОВ «Агроном-КР».

Тендерний комітет зазначив, що під час виправлення невідповідностей Мірошниченко не надала такі документи:

  1. Сертифікат відповідності  вимогам стандарту SIC.COVID-FREE:2020 «Система протидії COVID-19. Спеціальні вимоги для організації» виданий на ім’я Учасника, оформлений на підставі положень ISО/PAS 45005:2020 технічним комітетом TC/SIC (System of International Certification) відповідно до стандарту SIC.COVID-FREE:2020 “Система протидії COVID-19. Спеціальні вимоги для організацій”.
  2. Звіт по аудиту F- COVID-FREE Система протидії COVID-19, оформлений належним чином.

Щодо оптових цін на макаронні вироби в Прозорро, то на торгах в Одесі в грудні їх купували за ціною 20,9 грн. за кілограм. А дитячий садочок на Рівненщині в січні закупив макаронні вироби по 25,8 грн/кг.

Примітно, що жоден з учасників закупівлі не є виробником макаронів. Проте обидва продавця пропонували продукцію від фірм, що пов’язані із ними діловими стосунками – директорка ТОВ «Агроном-КР» є також керівницею ТОВ «Новопільський молокозавод», яке належить власникам ФГ «Баргузін», а виробник макаронів Володимир Єрьомін разом із їхньою постачальницею Еліною Мірошніченко володіє ТОВ «Любавушка».

ФОП Еліна Мірошниченко постачає продукти криворізьким бюджетним організаціям більше 15 років. З 2017 року вона отримала через Прозорро більше 37 млн. грн.

ТОВ «Агроном-КР» засновано в липні 2018 року, а з криворізьким бюджетом фірма працює з 2021 року. Проте лише за ці два роки компанія  перемогла у закупівлях на суму  230 млн. грн. Фактично «агрономівці» захопили ринок постачання продуктів харчування у кількох районах міста. Останнім часом ТОВ «Агроном-КР» у список товарів для реалізації додало ще й генератори. З листопада 2022 року криворізькі бюджетними скупили у постачальника продуктів генераторів  на 81 млн. грн.

ФОП Мірошниченко та ТОВ «Агроном-КР» вже перетиналися на тендері щодо постачання макарон. Це минулорічна скандальна закупівля Саксаганського відділу освіти. Мірошниченко тоді також запропонувала макарони по більш вигідній ціні, проте чиновники відхилили на 18% дешевшу пропозицію та обрали продукцію свого фаворита. Вартість кілограму макаронів тоді склала значно більшу суму – 71,8 грн. 

Залиште відповідь