У Кличка замовили стаціонарні пости моніторингу за забрудненням атмосферного повітря у Києві за 40 мільйонів
04.01.2023   //   63 Переглядів

12 грудня 2022 року Управління екології та природних ресурсів КМДА уклало з ТОВ “Енвімонітор” договір на поставку та встановлення стаціонарних постів моніторингу за забрудненням атмосферного повітря у Києві за 39,67 млн гривень.

Про це пише Алена Момот у виданні «КиївВлада» з посиланням на «Прозорро».

Згідно з договором, ТОВ “Енвімонітор” до кінця грудня 2022 року повинно поставити, встановити та запустити в роботу два пости моніторингу забруднення повітря.

Кожен пост повинен складатися, зокрема, з метеостанції та системи для відбору проб навколишнього повітря, аналізатора для визначення вмісту діоксиду сірки, оксидів азоту, монооксиду вуглецю, озону та бензолу в атмосферному повітрі. Кожен пункт повинен бути оснащений системою кондиціонування, вентиляції, заземлення, оповіщення та віддаленого контролю. Також пункти мають підключити до програмного забезпечення для передачі даних на сервер.

Пости планують встановити на просп. Перемоги, 97 (Святошинський район) та вул. Китаївській, 22 (Голосіївський район) з приміткою, що адреси можуть змінюватися в процесі проведення робіт.

На початку грудня на вказану закупівлю звернула увагу Державна аудиторська служба, яка попросила пояснити нагальність замовлення постів моніторингу за забрудненням якості повітря в умовах воєнного стану. У відповідь на це в екологічному управлінні розповіли про важливість отримання інформації щодо якості повітря, однак обгрунтувати необхідність цієї закупівлі саме в нинішніх умовах – не змогли.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Енвімонітор” зареєстровано в 2018 році в Києві. Статутний капітал – 153,89 тис. гривень. Основний вид діяльності – дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих і технічних наук. Засновники та кінцеві бенефіціари – Олег Вовченко та Віктор Бєлов (керівник), який має реєстрацію в Севастополі.

Повний тезка Віктора Юрійовича Бєлова на позачергових парламентських виборах 2014 року балотувався від партії ексміністра оборони Анатолія Гриценка “Громадянська позиція”. Цей кандидат на той момент займав посаду заступника голови правління, ПрАТ “Український інститут із проектування і розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури “Діпрозв’язок”. Олексій Гриценко (син Анатолія Гриценка) з 5 квітня 2021 року є радником з питань екології на громадських засадах мера Києва Віталія Кличка.

За результатами участі у публічних закупівлях ТОВ “Енвімонітор” уклало 6 договорів майже на 120 млн гривень.

Олег Вовченко є власником та співвласником ще чотирьох компаній, з яких дві – ТОВ “Енвіпроджект” та ТОВ “Енві Компані” – також є активними учасниками публічних закупівель. При цьому їх замовниками є виключно столичні КП і ПАО “АК “Київводоканал”. Так, ТОВ “Енвіпроджект” уклало 11 договорів, найбільшим замовником є ЧАО “АК “Київводоканал”, а ТОВ “Енві Компані” підписало 2 договори – обидва з КП “Житлоінвестбуд-УКБ”.

ТОВ “Енві Компані” разом з Олегом Вовченко володіє Руслан Цюман, який у 2015 році безуспішно балотувався в Київраду від партії “Відродження” (раніше належала покійному меру Харкова Геннадію Кернесу та екс-регіоналу Віталію Хомутинніку, з 2019 року партія де-факто припинила діяти).

Залиште відповідь