Кіровоградська обласна прокуратура відсудила у місцевого “Теплоенегетика” півмільйона за збитки завдані екології
31.12.2022   //   286 Переглядів

Господарський суд Кіровоградської області задовольнив позов Кіровоградської обласної прокуратури поданий в інтересах Державної екологічної інспекції Придніпровського округу до КП “Теплоенергетик” Кропивницької міської ради”. Відповідно до прийнятого рішення комунальники мають сплатити 514,3 тисяч гривень збитків, заподіяні навколишньому природному середовищу. Мова йде про самовільне користування надрами, а точніше підземними водами. 

Розглядаючи спір по суті судом було встановлено, що працівниками Держекоінспекції у період з 4 по 8 листопада 2021 року було проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в діяльності КП “Теплоенергетик” КМР”. Перевіркою встановлено, що підприємством здійснюється водозабір без Спеціального дозволу на користування надрами. За підрахунками спеціалістів за період з 23 лютого по 5 листода 2021 року підприємство не маючи спецдозволу видобуло із свердловин Обознівського родовища 318,71 тис м2 води.

На підставі отриманих даних Держекоінспекція винесла постанову про накладення адміністративного стягнення на начальника виробничо-технічного відділу КП “Теплоенергетик” “КМР” Богуславського І.О. та притягнення його до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 510 грн.

На підставі матеріалів перевірки та Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, інспекцією обрахована сума збитку – 514,3 тисяч гривень.

Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) у січні 2022 року звернулась до КП “Теплоенергетик” “КМР” з претензією та вимогою відшкодувати заподіяні збитки, однак безрезультатно. Тож до справи підключилась прокуратура, яка й подала відповідний позов до господарського суду, а той, в свою чергу, задовольнив позовну заяву, зобов’язавши комунальників сплатити 514,3 тисяч гривень.

Наразі КП “Теплоенергетик” Кропивницької міської ради” очолює Олександр Чельник, який перебуває на цій посаді з липня 2018-го року. 

 

Залиште відповідь