Наступного року муніципальна охорона Вілкула отримає з криворізького бюджету чергові 24,5 мільйона 
29.12.2022   //   510 Переглядів

23 грудня виконавчий комітет Криворізької міської ради повідомив про намір підписати договір на охорону об’єктів вартістю 24,5 млн. грн. із КП «Криворізька муніципальна гвардія».

Закупівля проведена за процедурою відкриті торги з особливостями.

Виконком замовив послуги охорони будівлі міськради, архівного відділу, внутрішньої стоянки та прилеглої території.

На торги вийшли дві компанії – ТОВ «Агенція безпеки Центр-97» з Одеси та місцеве комунальне підприємство «Криворізька муніципальна гвардія». Пропозиція одеситів була дешевша на 7,3 млн. грн. КП «Криворізька муніципальна гвардія» не поступилося жодної копійки від запропонованої виконкомом суми у 24,46 млн грн.

Замовник відхилив економічно вигідну пропозицію, зазначивши в протоколі, що компанія в тендерній заявці надала фотознімки форми та транспорту реагування з логотипом ТОВ «Агенція безпеки «Центр» – однієї із своїх дочірніх фірм, а не фото персоналу ТОВ «Агенція безпеки Центр-97». Підряднику був даний час на виправлення недоліків, проте одесити ним не скористалися. Тендерний комітет виконкому вже повідомив, що має намір підписати договір із своїм постійним охоронцем.

ТОВ «Агенція безпеки Центр-97» зареєстровано 6 років тому у Одесі. Компанія веде діяльність як приватна охоронна служба в кількох регіонах України. Засновники фірми Євген Васильченко та Костянтин Журавель мають зо два десятки спільних бізнес-проектів в сфері безпеки та охорони, у тому числі і ТОВ «Агенція безпеки «Центр». 

КП «Криворізька муніципальна гвардія» створене в 2011 році за ініціативи Юрія Вілкула для надання охоронних послуг громадянам та юридичним особам, а також для охорони комунального майна. І це  підприємство мало б приносити до міського бюджету доходи. Проте існує воно на кошти платників податків, а головним завданням організації є забезпечення спокою в приміщеннях міської ради та охорона місцевих керманичів від активних мешканців міста. З 2017 року виконком Криворізької міськради віддав комунальному підприємству підрядів на 97 млн. грн.

Паралельно із комунальним підприємством у Кривому Розі заснували і Громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Спеціалізований підрозділ сприяння поліції Криворізька Гвардія». Очолив обидві організації колишній «регіонал» та екс-працівник МВС Олександр Голяков. Під брендом «муніципалів» Голяков збирав в громадську організацію «тітушек», які відзначилися протистоянням Криворізькому Євромайдану.

Передостаннім керівником КП «Криворізька муніципальна гвардія» – з квітня 2021 року по червень 2022 року був також колишній «регіонал» Сергій Степанюк. Ще в 2015 році він був затриманий на хабарі за видачу дозволу на розміщення торгових кіосків. Судове провадження відносно хабара Степанюка ще триває. Сьогодні Степанюк відправився на фронт, тому в серпні 2022 року розгляд його справи було призупинено.

У травні 2019 року щодо посадових осіб КП «Криворізька муніципальна гвардія» було відкрито кримінальне провадження № 42019040000000336 за фактом розкрадання бюджетних коштів. Слідство підозрює, що замовник охоронних послуг – чиновники департаменту розвитку інфраструктури Кривого Рогу завищували суми фонду оплати праці охоронців-муніципалів та вносили неправдиві відомості до бухгалтерських документів (розгорнуті кошториси та акти виконаних робіт). Термін досудового розслідування у цій справі в кінці 2021 року було продовжено до 29 листопада 2022 року. Наразі в судовому реєстрі документи щодо цього провадження відсутні.

Зазначимо, що про завищення витрат на «муніципальну» охорону Вілкула писали ще в 2013 році журналісти сайту Наші гроші. Замовник ще тоді відхиляв утричі дешевші пропозиції «зальотної» фірми задля перемоги вілкуловських «муніципалів».

 

Залиште відповідь