У Кривому Розі купили термінали Starlink майже вдвічі дорожче за інших замовників в Україні (додано)
27.12.2022   //   1869 Переглядів

Департамент освіти і науки виконкому Криворізької міської ради 23 грудня прозвітував про укладену угоду із ФОП Олег Півень на суму 2,6 млн. грн. Підприємець продасть криворізьким освітянам 40 термінали для супутникового інтернету Starlink для обладнання «Пунктів незламності».

Закупівля проведена 21 грудня без використання електронної системи Прозорро.

Продавець має поставити комплекти обладнання супутникового зв’язку Starlink до 28 грудня 2022. Вартість одного комплекту (супутникова антенна (термінал) із кріпленням, інтернет-роутер та кабелі) із доставкою складає 65 тис. грн. сьогодні це приблизно 1,5 тисячі євро за кожен термінал.

Департамент освіти і науки намагався обґрунтувати необхідність закупівлі та пояснити ціну обладнання тим, що 5 грудня отримав завдання від Криворізької міської ради невідкладно встановити термінали, а у продавця товар вже був у наявності. В той час, як якісь інші продавці вимагали у замовника 50% передоплату для попереднього замовлення на сайті виробника

Тим не менш, в грудні на Полтавщині два термінали для супутникового інтернету Starlink придбали за 35 тис. грн. кожен. На Дніпропетровщині один такий термінал оцінили в 48 тис. грн. Долинська міська рада придбала комплект обладнання за 40 тис. грн. На Полтавщині за Starlink віддали 32 тис. грн. Виконавчий комітет Сумської міської ради до кінця року планує придбати 60 терміналів Starlink на 2 млн. грн., тобто по 33,3 тис. грн. за один термінал. Ціни на термінали в Європі можна побачити тут

Нагадаємо, що для здешевлення вартості терміналів з кінця листопада Кабмін звільнив від ПДВ та ввізного мита обладнання супутникового інтернету.  

ФОП Олег Півень зареєстрований у Києві. Підприємець веде діяльність у сфері проводового електрозв’язку. На Прозорро відсутня інформація про його участь як в аналогічних закупівлях зокрема, так і в.тендерах загалом. 

Після публікації новини в мерії Кривого Рогу повідомили, що “обладнання було закуплено за ціною 58360 гривень за одиницю з технічним та абонентським обслуговуванням на 8 місяців (1 місяць при постачанні обладнання у 2022 р та 7 місяців у 2023 р) по кожному комплекту обладнання. Середня абонплата використання комплекту “Старлінк” в Україні становить 75 доларів за місяць або 24000 гривень (за курсом 40 грн) за 8 місяців. Таким чином, фактична ціна комплекту «Старлінк» на цю закупівлю становить 34360 гривень”.

Залиште відповідь