Рівненська міськрада через суд збільшила ФОПу плату за землю майже в 40 разів
14.12.2022   //   85 Переглядів

Господарський суд Рівненської області підтримав позовну заяву Рівненської міської ради та прийняв рішення внести зміни до договору оренди земельної ділянки укладеного між радою та фізичною особою – підприємцем Потапчук Зінаїдою Миколаївною. Серед закріплених норм: нормативна грошова оцінка земельної ділянки, що становить 3,6 млн грн, а також розмір річної орендної плати, що тепер становитиме 180,05 тис грн. Відповідне рішення суду було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 8-го грудня. 

Відповідно до матеріалів справи ​​у березні 2006 року між Рівненською міською радою, як орендодавцем та підприємцем Потапчук Зінаїдою Миколаївною було укладено договір оренди земельної ділянки площею 1,47 тис кв.м., що знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Котляревського 2.

На той момент нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 454,9 тис грн, а розмір річної орендної плати відповідно 4,55 тис грн. Через 14 років, рішенням Рівненської міської ради від 02 липня 2020 року було затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Рівного. А ще через рік, міська рада отримала від Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області листа, з інформацією про оцінку згаданої ділянки станом на 1 січня 2021 року. Відповідна оцінка на той момент становила 3,6 мільйона гривень. 

З урахуванням нових даних щодо вартості землі у квітні 2021 року Рівненська міська рада направила Зінаїді Потапчук пропозицію внести необхідні зміни до договору оренди землі. Мова йде про встановлення у договорі нової нормативної грошової оцінки ділянки, та розміру орендної плати, із розрахунку 5% від суми згаданої оцінки.   Відповіді на своє звернення міськрада так і не отримала, відповідно подала позов до суду. 

Врахувавши зібрану інформацію суд погодився з аргументами Рівненської міськради та прийняв рішення внести зміни до договору оренди земельної ділянки укладеного між радою та Зінаїдою Потапчук. У разі відсутності апеляційного оскарження розмір щорічної орендної плати для підприємці збільшитсья з 4,55 до 180,05 тисяч гривень.  

Зінаїда Потапчук зареєструвалась в якості ФОПа в далекому 1992-му році. Свого часу підприємиця була серед засновників ТОВ “Афіна-Капта”, яке наразі належить Наталії Гайдим. Попри те що офіційно Потапчук вийшла з числа засновників фірми ще в 2014-му році, контактні телефони ФОПа та ТОВки вказані поряд на цьогорічній об’яві щодо можливості оренди приміщення по вулиці Котляревського, 2. Саме за тією адресою, за землю під якою підприємиці доведеться відтепер сплачувати майже в 40 разів більше ніж раніше. 

Залиште відповідь