Чиновники Миколаївщини витрачають мільйони на облаштування укриттів без тендерів 
06.12.2022   //   139 Переглядів

В Миколаївській області на ремонт та облаштування укриттів для місцевого населення витратили близько 50 млн грн з бюджету. Більше половини коштів від місцевої влади виконавці отримали за закритими договорами, укладеними без конкурсу.

Про це пише Андрій Попов у «Центрі журналістський розслідувань» (Миколаїв).

Як інформує онлайн-платформа Dozorro, загалом в Україні за 10 місяців 2022 р. підписали договорів на суму близько 2 млрд грн на ремонт та облаштування 3400 захисних споруд для цивільних. Мова йде лише про ті закупівлі, про які замовники прозвітували через систему ProZorro.

Найбільше коштів витратили у Київській області — тут облаштували 592 укриття на 482 млн грн, у Дніпропетровській – 307 укриттів на 234 млн грн, та у Львівській – 429 укриттів на 234 млн грн.

Щодо Миколаївської області, то відомо, що укладено договорів на 51 млн грн. За ці кошти мають облаштувати 62 укриття.

Основні кошти в Миколаївській області було виділено за двома напрямками: на облаштування укриттів в школах і дитсадках територіальних громад та на зведення так званих зупинок-укриттів.

Найбільше бюджетних коштів витратили на обладнання шкільних укриттів у Вознесенську та Первомайську.

Основні кошти були направлені на ремонт підвалів для облаштування найпростіших сховищ-укриттів, менше – на придбання меблів, біотуалетів і в поодиноких випадках – генераторів.

У Первомайську загалом уклали 24 договори на загальну суму 5,1 млн грн на облаштування 17 укриттів, переважно – через міське управління освіти. У Вознесенську –  9 договорів на 6,1 млн грн. Тут замовниками виступали безпосередньо навчальні заклади.

Третє місце посіла Веселинівська громада, де через ProZorro прозвітували про 6 контрактів на 1,2 млн грн.

Більше половини коштів у цих трьох громадах спрямовано через відкриті конкурси в системі ProZorro. Найбільш успішним на тендерах було миколаївське ТОВ «Компанія Пауер Буд». Фірма отримала загалом 20 контрактів на 5,3 млн грн. Зазначимо, що до війни «Пауер Буд» (власник – Павло Антонець) була більш відома, як компанія, що займається встановленням «під ключ» сонячних панелей, але успішно працювала на ринку держзамовлень, виконуючи дрібні ремонти бюджетних установ в районах Миколаївщини.

На другому місці – ФОП Вадим Орлов, який отримає 3,9 млн грн за трьома договорами у Вознесенську. Він же отримав найбільший контракт, за яким має відремонтувати підвал під укриття у Вознесенській ЗОШ №5 за 2,2 млн грн. На третьому місці – ФОП Ольга Свєтлична, яка отримала 6 контрактів на загальну суму 0,96 млн грн в сільських громадах.

Журналісти зазначають, що ссправжньої конкуренції між учасниками торгів на облаштування укриттів на Миколаївщині не було. В аукціонах брали участь в середньому 4-5 учасників, майже в усіх випадках вони не змінювали свою першу пропозицію, тож переможець був зрозумілий від початку. При цьому всі “конкуренти” лідерів торгів отримали один-два дрібних контракти.

Крім того, у ProZorro оприлюднений один договір на облаштування найпростішого укриття – в будівлі адміністрації Центрального району. Контракт на 409 тис. грн отримало ТОВ «Прима Терра» (єдиний власник та директор – Марина Барсук), яке було створено менше року тому.

Щодо бетонних зупинок-укриттів, то їх почали ставили наприкінці жовтня. За інформацією ЗМІ, першу таку зупинку місту подарував одеський бізнесмен.

Наступні два укриття в Миколаєві встановила компанія ДТЕК. Пізніше виконком доручив цю роботу КП «Миколаївелектротранс». Від початку представники мерії обіцяли облаштувати в місті 40 таких павільйонів-укриттів. Пізніше з’явився перелік із 34 погоджених місць для таких споруд. Однак станом на 10 листопада Миколаївелектротранс повідомив лише про один договір на будівництво 14 бетонних зупинок-павільйонів.

Залиште відповідь