Забудовник, що уже почав “самобуд” навпроти черкаської прокуратури, отримав на нього містобудівні  
01.12.2022   //   73 Переглядів

8 листопада Черкаська міська рада в особі департаменту архітектури та містобудування затвердила містобудівні умови та обмеження компанії ТОВ “Даймонд холл”, що належить дочці місцевого бізнесмена Альберта Норченка – Аліні.

Згідно з нормами закону, ці документи є підставою для проєктування майбутньої будівлів. Водночас забудовник вже почав зводити багатоповерхівку ще до отримання дозвільних документів. Вона розташована навпроти центрального входу до Черкаської окружної прокуратури.

Це друга будівля, яку зводить “Даймонд холл” на місці колишньої парковки автотранспорту, що розташована на розі вулиць Гоголя та Богдана Хмельницького. Додатково забудовником було викуплено декілька приватних житлових будинків, що знаходяться у провулку Макаренка. Гранична висота нової будівлі передбачена у 35 метрів, а відсоток забудови ділянки – не більше 17%.  .

У документах, виданих забудовнику, зазначено, що він має дотримуватися всіх вимог містобудівного законодавства, зокрема у частині забезпечення протипожежної безпеки.

Дотримання нормативних вимог є обов’язком  проєктувальника, а також відповідальністю експерта, який буде давати висновок відповідному проєкту на замовлення забудовника.

Головний архітектор міста Віталій Чернуха зазначає, що на сьогодні можливості впливу місцевої влади на дії забудовника обмежені і єдине, що може він зробити при видачі містобудівних умов – це зазначити вимоги. Їх дотримання – це зона компетенції інших осіб.  

Подібну тезу підтвердив і виконуючий обов’язки директора департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Віктор Панченко, зазначивши, що він лише підписує наказ про видачу містобудівних умов та обмежень. Стосовно контролю здійснення забудови – це зона компетенції інших структурних підрозділів Черкаської міської ради. 

Очільник управління державного архітектурно-будівельного контролю Черкаської міської ради Руслан Глазепа повідомив, що його підлеглими зафіксовано та задокументовано факти незаконного будівництва без відповідної документації за цією адресою, але через особливості воєнного стану притягнути до відповідальності забудовника вони не можуть. Окрім того, сам забудовник ігнорує запрошення чиновників відвідати засідання відповідної адміністративної комісії, зв’язку з ним немає.  

Ми моніторимо все місто, це все фіксується, проте, на жаль, вживати оперативних заходів впливу ми не можемо. Будемо сподіватися на швидке закінчення воєнного стану і, якщо не будуть пройдені позовні терміни, звертатимемось до суду – зазначив чиновник.

Планують зв’язатися із забудовниками і депутати Черкаської міської ради. На розгляді сесії Черкаської міської ради знаходиться питання затвердження детального плану території на якій ведеться це будівництво. Це питання вже тричі знімалося з розгляду. У коментарі “18000” очільниця земельної комісії Черкаської міської ради Олена Агапова повідомила, що депутати планують виїхати на місце та визначити відповідність поданих документів. Втім поки такої можливості не було через зайнятість депутатів. Відповідно рішення не буде розглядатися і на прийдешній сесії міської ради. Там є частина ділянки, яка не у власності забудовника.

Ми його наберемо, приїдемо, подивимося. Решту він там все викупив, якісь приватні будинки – зазначила Агапова

 

Залиште відповідь