У Запоріжжі на укриття виділили 14,5 мільйона, найдорожчі з них – в будинках 
21.11.2022   //   39 Переглядів

У Запоріжжі виділили 14,5 мільйона гривень на роботи, пов’язані з облаштуванням укриттів.

Як пише “Запорізький центр розслідувань”, у прифронтовому Запоріжжі є 2246 укриттів різного типу, з яких 1950 найпростіших – підвальні приміщення. При цьому частина з них в поганому стані і не підходить для тривалого перебування. За останні 5 місяців влада виділила гроші на роботи і товари для деяких об’єктів  —  це укриття у школах-інтернатах, садочках і яслах, а також у житлових будинках. Щоправда, таких будинки лише два.

За даними аналітиків Transparency International Ukraine, у період з червня по жовтень в місті відзвітували про 28 закупівель щодо облаштування укриттів. Департаменти, комунальні заклади і підприємства замовили роботи від 90 гривень до майже 6 мільйонів. Загалом виділили 14,5 мільйона на обʼєкти в міста і ще 574 тисячі на обʼєкти в Запорізькому районі.

Найбільше грошей з міського бюджету виділили на ремонт укриттів у двох житлових будинках Вознесенівського району міста. В обох випадках, замовники прозвітували про укладення договорів, тобто торги не проводили.

Перший і найбільший тендер на поточний ремонт укриття в житловому будинку по вулиці Сталеварів,8. На роботи виділили 6 млн грн. За ці гроші запланували облаштувати 17 кімнат і три туалети: стіни, підлогу, прокласти трубопроводи та інші роботи.

Це замовлення отримала фірма “Бантина”. Її зареєстрували у липні 1998 році в Дніпрі. За цей час “Бантина” майже не брала участь у торгах. Однак у лютому 2022 фірма змінила бенефіціара і адресу. Навесні “Бантина” отримала перший тендер на мільйон гривень за договором.

Другий тендер на поточний ремонт укриття в будинку по вулиці Незалежної України, 39А. За цією адресою зареєстровано багато офісів компаній і фірм. Ціна замовлення складає 2,9 мільйона гривень. За ці гроші планують зробити 11 кімнат, одну вбиральню, зокрема виконати роботи пов’язані з вентиляцією, електропостачання тощо.

Замовлення отримало приватне підприємство “Васк – М”, яке бере участь в тендерах з 2017-го року, цей тендер найбільший за весь час.

Проаналізувавши закупівлі, журналісти з’ясували, що деякі спрощені відбулися за відсутності конкуренції. Спрощені — це закупівлі, які відбуваються як аукціон, якщо на них приходить двоє і більше учасників. Однак якщо прийшов лише один, з ним можна укласти договір напряму.

Аналітики, які працюють із Prozorro, зазначили, що це пов’язано з потенційною дискримінацією. Зокрема, у закупівлі на ремонт укриттів  у “Запорізькій загальноосвітній санаторній школі-інтернаті №7 І-ІІ ступенів” є вимоги щодо наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів. Замовник вказав, що таких має бути не менше 5-ти.

“Аналогічний договір — договір, що підтверджує наявність в учасника за останні 2 роки досвіду виконання послуг з поточного ремонту за бюджетні кошти. Закон не містить визначення терміну «аналогічний договір», а також не містить будь-яких інших вимог до «аналогічного договору» (термін надання послуг, форми власності та/або організаційно-правової форми суб’єкту з яким укладено договір, обсяг наданих послуг тощо) та кількості аналогічних договорів. Встановлення вимоги аналогічного договору: «виконання послуг з поточного ремонту за бюджетні кошти» є дискримінаційною та  обмежує коло потенційних учасників закупівлі”, — зазначає аналітик проєкту DOZORRO TI Ukraine Ярослав Пилипенко.

Також в деяких тендерах прописано й кількість працівників, що також може зменшувати конкуренцію. Проте в умовах, коли замовлення має бути виконано в короткий термін певна кількість робітників може бути й  необхідністю.

“Вимога щодо наявності в учасника n-ї кількості працівників. Колегія Антимонопольного комітету України зазвичай вважає це дискримінацією та постановляє таку вимогу усунути з ТД.З іншої сторони, коли Замовнику потрібно у короткий термін відремонтувати укриття, наявність у виконавця певної кількості  кваліфікованих працівників є необхідною умовою. Водночас ніхто з потенційних учасників закупівлі не оскаржував вимоги Оголошення”, — додає Ярослав Пилипенко.

Про те, серед закупівель, в яких було вказано кількість працівників, журналісти помітили деяку тенденцію. Наприклад, в тих, де замовник встановлював вимогу “наявність у учасника не менше 7 працівників” у закупівлі брала участь “Запорізька будівельна компанія”. Вона отримала підряд на 589 тисяч на ремонт укриття ясла-садок «Гармонія» та 432 тисячі на «Бджілка».

А в тих закупівлях, де замовник встановлював вимогу щодо наявності вантажного автомобіля та не менше 4 робітників – брала участь Будівельна компанія “Карат”.  Вона отримала 2 замовлення на мільйон: 748 тисяч на ремонт укриття у дошкільному закладі “Сонечко” та 253 тисячі на ремонт у дошкільному закладі “Запорожець”.

Залиште відповідь