Хто з аграріїв Кіровоградщини отримав найбільше гуманітарних рукавів для збереження зерна
08.11.2022   //   363 Переглядів

Більше сотні агропідприємств Кіровоградщини отримають майже 3 тисячі рукавів для зберігання зерна в рамках програми підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Мінагрополітики спільно з виконавчим партнером Українською асоціацією районних та обласних рад.

Про це повідомив голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга, – інформує пресслужба. Програма реалізується за фінансової підтримки урядів Канади, Японії та австралійської благодійної організації Minderoo Foundation.

За інформацією Шульги, один такий рукав вартує тисячу доларів. Агровласники подавали заявки через систему Державного аграрного реєстру.

На сайті Державного аграрного реєстру станом на 8 листопада оприлюднено відомості по заявках, оформленим на 13 жовтня. Зокрема, подана інформація про те, скільки підприємства просили та власне отримали рукавів, а також їхній земельний банк.

На Кіровоградщині гуманітарні рукави отримали 120 агропідприємств різної форми власності – ФОПи, селянські фермерські господарства, ТОВ-ки та інші. Їм видали від одного до понад сотні комплектів.

У топі лідерів, тобто тих, хто отримав понад 100 рукавів такі аграрії:

ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “КОЛОС” 182
ПРИВАТНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО ІМ. ВАТУТІНА 166
ТОВ “ЗЕРНОВИК” 150
Приватне підприємство “АЙ ЕНД Ю ГРУП АГРО” 124
Товариство з обмеженою відповідальністю “РОС АГРО” 123
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “КОЛОС” 110

 Кому вони належать?

Засновниками ТДВ «Колос», у якого 4,7 тис. га землі і яке отримало 182 із 200 запитуваних рукавів, є Василь Моцний, агробізнесмен, голова Кіровоградської ОДА (1999–2003 та 2007–2009 р.) та його син Роман Моцний, котрий на місцевих виборах 2020 року балотувався до облради від «Батьківщини.

ПСП ім. Ватутіна, земельний банк якого становить 4,3 тис. га та яке отримало 166 зі 173 запитуваних рукавів, записане на «Альдер Холдинг». За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, бенефіціаром цієї ТОВ-ки є київський юрист Олексій Оленченко, який фігурує у низці журналістських розслідувань щодо рейдерських захоплень, а також пов’язаний із нардепом від партії «Слуга народу» Миколою Сольським. Він же є одним із бенефіціарів бізнес-групи «Український Аграрний Холдинг», де до 2018 року серед засновників фігурував колишній керівник Офісу Президента Андрій Богдан. Також на юриста Оленченка записана фірма, яка минулого року отримала найбільше коштів з мільярда аграрних дотацій.

Другим засновником «Альдер Холдингу» через кіпрський офшор є юрист Андрій Добвенко, якого називали «смотрящим за Мін’юстом» в часи, коли міністром юстиції був Павло Петренко. Також журналісти фіксували присутність Андрія Богдана на весіллі Довбенка у Сен-Тропе.

ТОВ «Зерновик», яке володіє 5,4 тис. га землі, отримало 100% від запитуваного числа рукавів. Його бенефіціарами вказаний Євген Бахмач, крупний підприємець, власник заводу «Радій» та його дружина Наталя Бахмач.

ПП «АЙ ЕНД Ю ГРУП АГРО» в якого 4,7 тис. га землі, також отримало 100% від запитуваної кількості рукавів. Власником є латифундист Сергій Тарасов, який спонсорував передвиборчу кампанію «Слуги народу» на Кіровоградщині, а його син Олег Тарасов став нардепом від цієї політсили. До слова, у фірмі Тарасова до того, як очолити Кіровоградську облраду працював Сергій Шульга.

ТОВ «РОС АГРО», зембанк якого складає 6,8 тис. га отримало всі запитувані рукави. Бенефіціарним власником підприємства є згаданий на початку Роман Моцний.

ТОВ «КОЛОС», у якого 3,7 тис. га землі, отримало 110 рукавів, що становить 100% від запитуваної кількості. Засновниками підприємства вказані Олександр Замковий і ТОВ «Украгроком», що входить в групу компаній родини Кузьменків – Сергій Кузьменко за президентства Петра Порошенка очолював Кіровоградську ОДА, нині він мер Олександрії. 

Залиште відповідь