Жмеринська окружна прокуратура відсудила у фірми головного рибовода Вінниччини майже 35 га ставка та навколишніх земель
04.11.2022   //   90 Переглядів

Розглянувши матеріали справи Господарський суд Вінницької області задовольнив позов Жмеринської окружної прокуратури, що діяла в інтересах Северинівської сільської ради, та визнав недійсним договір оренди ставка та земель навколо нього, укладеного між Жмеринською РДА та ПП “Рибоводна спеціалізована фірма “Дельфін”. Крім того суд зобов’язав підприємство повернути державі, в особі сільради, водний об’єкт та земельну ділянку, загальною площею 34,97 га. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 2-го листопада. 

Розглянувши матеріали справи суд встановив наступне – у лютому 2005-го року Жмеринською РДА було прийнято розпорядження № 45 “Про надання в оренду водного об`єкту загальнодержавного значення  із земельною ділянкою ПП “Рибоводна спеціалізована фірма “Дельфін”  м. Вінниця”. Відповідно до цього документа ставок та земля передавались в оренду приватникам терміном на 20 років для риборозведення та рибальства. На той момент орендна плата за користування водою та землею складала 1,05 тисячу гривень на рік. 

Через 17 років, на початку 2022-го прокуратурою було встановлено, що попри таку необхідність паспорт водного об`єкту та договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом на розгляд до Сектору Держводагентства у Вінницькій області не надходили та не погоджувалися. Крім того не надходили і  матеріали на отримання дозволу на спеціальне водокористування, а режим роботи водного об`єкту із правом скиду води не встановлювався. Враховуючи, що землі та ставок відносяться до територй призначених  для риборозведення та рибальства, Жмеринською РДА не мав права на погодження орендування цих територій без наявності погодження від Держводагентства.

Враховуючи ці доводи господарський суд вирішив стати на сторону позивача та визнати недійсним вищезгаданий договір оренди, заодно й розпорядившись повернути землю та ставок у користування Северинівської сільської ради.

Власником та засновником ПП “Рибоводна спеціалізована фірма “Дельфін” є вінничанин Іван Агарков, якому також належить ТОВ “Йоганнісбергер грюн сільванер”. Крім того Агарков очолює Вінницьку обласну асоціацію рибоводів “Союз”.

Залиште відповідь