Вінницькі “м’ясники” в апеляції спробували відбитись від півмільйонного штрафу АМКУ
31.10.2022   //   140 Переглядів

Північно-західний апеляційний господарський суд відхилив апеляційну скаргу ТОВ “Лучанка Люкс” лишивши без змін рішення Господарського суду Хмельницької області від 19 липня 2022 р. щодо законності накладення на фірму штрафу від АМКУ. Відповідну постанову було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 27-го жовтня. 

Розглянувши наявні докази та показання сторін судом було встановлено наступне.

Наприкінці жовтня 2021 року адміністративною колегією Південно-Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України було прийнято рішення №72/53-р/к у справі №03-06/33-19, яким визнано, що ТОВ “Ковінько-Ковбаси” та ТОВ “Лучанка Люкс” вчинили порушення, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються результатів восьми торгів на закупівлю м’яса. За вчинені порушення на кожну з фірм було накладено штрафні санкції у розмірі 432,2 тисячі гривень. 

АМКУ було доведено,що між ТОВ “Ковінько-Ковбаси” та ТОВ “Лучанка Люкс” існували господарські відносини. Зокрема між ними було укладено договір перевезення вантажу та договір здачі в операційну оренду основних засобів. Також позивач ТОВ “Ковінько-Ковбаси” надав своєму “конкуренту” ТОВ “Лучанка Люкс” в суборенду нежитлове приміщення. Насамкінець  між позивачем та третьою особою було укладено договір про надання лабораторних послуг, відповідно до якого ТОВ “Ковінько-Ковбаси” надавав лабораторні послуги на замовлення ТОВ “Лучанка Люкс”. При цьому, між ними здійснювались розрахунки по вказаних договорах.

Крім того антимонопольниками було встановлено, що подання тендерних пропозицій фірмами здійснювалось з використанням однієї ІР-адреси, а при створенні своїх електронних скриньок, які були використані під час реєстрації на авторизованому електронному майданчику “Держзакупівлі.онлайн”, ТОВ “Ковінько-Ковбаси” та ТОВ “Лучанка Люкс”  вказали однакові дані. 

Цих фактів виявилось достатньо аби довести наявність узгоджених дій між фірмами та, відповідно, накласти на них штрафні санкції на порушення законодавства про економічну конкуренцію. Законність цих дій АМКУ підтвердив і Господарського суду Хмельницької області який відхилив позовну заяву ТОВ “Лучанка Люкс”. 

У своїй апеляції представники позивача звертали увагу на те, що АМКУ не застосував коригування розміру штрафу у зв`язку із наявністю пом`якшуючих обставин хоча фірма плідно співпрацювало з органами Комітету, вчасно та у повному обсязі надавали всі документи та пояснення у справі, що сприяло з`ясуванню обставин справи. Крім того, позивач стверджував, що суд першої інстанції не взяв до уваги той факт, що нинішній власник отримав в управління ТОВ “Лучанка Люкс” в серпні 2019 року, а описані торги проводились в 2017 – 2018 роках, тому про їх проведення новому власнику і керівництву нічого не відомо. Та й пов’язаність між ТОВ “Ковінько-Ковбаси” та ТОВ “Лучанка Люкс” предстики підприємства вважають недоведеною. 

Провівши дослідження наданих доказів та показання сторін апеляційний суд погодився з висновком суду першої інстанції, стосовно того що при розгляді справи АМКУ повністю з’ясував та довів належними доказами обставини, які мають значення для справи, а висновки АМКУ у повній мірі відповідають обставинам справи. Відповідно відсутні підстави для скасування спірного рішення АМКУ про накладення штрафних санкцій, а отже, позовні вимоги ТОВ “Лучанка Люкс” задоволенню не підлягають.

Наразі єдиним власником та керівником фірми є Віктор Закордонець, який також працює як ФОП.

 

Залиште відповідь