В АРМА розповіли про процедуру передачі їм корпоративних прав «Гідросили»
25.10.2022   //   602 Переглядів

Як повідомляли «Наші гроші. Регіон», ухвалою Шевченківського райсуду Києва від 19 вересня цього року на корпоративні права АТ «Гідросила», ПрАТ «Торговий дім «Гідросила», ПрАТ «Гідросила Груп», АТ «Гідросила МЗТГ», ТОВ «Гідросила-Тетіс» накладено арешт з забороною розпоряджатися і користуватися майном. Цією ж ухвалою корпоративні права передано в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Арешт відбувся у рамках кримінального провадження, розпочатого слідчим управлінням СБУ за ч.1 ст. 111 (державна зрада) та ч.4 ст. 111-1 ККУ (колабораційна діяльність).

Ми поцікавилися в АРМА, чи надходила їм ухвала суду й яка подальша процедура. Коментар надав Павло Бульдович, начальник відділу комунікацій та промоції АРМА.

Чи надійшла в АРМА ухвала Шевченківського райсуду Києва від 19 вересня (761/19043/22) та які подальші дії?

В АРМА надійшла ухвала про передачу нам цього активу. Йдеться про передачу корпоративних прав в управління за договором. Є два шляхи управління: один для реалізації продажу, інший – передача третій особі, тобто підприємцям (державним чи приватним компаніям) на основі договору. Для цього ми оголошуємо конкурси. Така доля чекає цей актив. Власне по ньому зараз збирається і опрацьовується інформація. Якщо є майно, має бути огляд і оголошуватиметься конкурс. Будемо шукати управителя для цього активу.

Чи отримуватиме бенефіціарний власник дохід від діяльності підприємства, якщо корпоративні права арештовані?

При накладенні арешту власнику заборонено як правило користуватися, розпоряджатися активом. Він не може вчиняти з ним будь-яких дій: дарувати, продавати, передавати, наприклад, отримувати дохід. Цей дохід, який генеруватиме управитель, обраний на конкурсі, розподілятиметься на три частини. Перша – видатки з доходу на утримання самого активу (на ремонт, оплату комунальних послуг, страхування, охорону, збереження робочих місць). Тобто, наше завдання та завдання управителя – зберегти економічну вартість цього активу. Друга – доходи до державного бюджету. У договорі, який укладається між АРМА і управителем, прописується, що частина доходів іде до державного бюджету. Третя – винагорода самого управителя. Власник не отримує прибутку ніякого, це суперечить законодавству.

Чи може власник оскаржити ухвалу?

Так, власник має право оскаржити ухвалу. Але наразі в нас в управлінні не було ухвали про скасування арешту, тому ми проводимо перші заходи з управління.

Коли буде конкурс?

Сказати важко, тому що наші співробітники мають провести огляд, дізнатися, чи є якісь додаткові обтяження. Наприклад, якщо є майно: рухоме чи нерухоме і ми бачимо, що немає арешту на земельну ділянку, ми звертаємося до правоохоронних органів щоб був арешт і ділянки, адже в іншому випадку проблемно передати в управління.

Рішення суду автоматично означає арешт корпоративних прав, чи ще мають внести зміни в Держреєстр реєстратори?

Арешт – це рішення суду. Здебільшого, слідчий суддя в межах кримінального провадження накладає арешт. А от коли нам актив передають, то, звичайно, що реєстратор має внести наше право на управління.

Частина майна знаходиться на тимчасово окупованій території, чи можуть вчинятися якісь дії стосовно нього?

Ви ж розумієте, тут варіантів поки немає. Наразі АРМА може розпоряджатися лише тим, що є по факту.

Чи публічна інформація про конкурси з обрання управителів?

В нас конкурси публічні, на сайті АРМА всі ці дані розміщуються. Є відомості про управителів, якщо вони обираються і з ними підписуються угоди. Конкурси тривають і публікуються на сайті публічно. 

Нагадаємо, в «Гідросилі» заявили, що заперечують співпрацю з Росією, а їхні товари не є виробами подвійного призначення.

Згідно вищезгаданої ухвали суду, її можна було оскаржити протягом п’яти днів із дати ухвалення до Київського апеляційного суду. 

Залиште відповідь