Прокуратура відсудила для Новоукраїнської лікарні 570 тисяч переплати за електроенергію
19.10.2022   //   102 Переглядів

За результатами судового розгляду Господарський суд Кіровоградської області задовольнив позов Новоукраїнської місцевої прокуратури визнавши недійсними 10 додаткових угод про підвищення цін на електроенергію та стягнувши з ТОВ “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” (“КОЕК”) на користь Новоукраїнської міської лікарні 569,6 тис грн надмірно сплачених коштів. Відповідне рішення було опубліковане на початку тижня в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Розглянувши матеріали справи суд встановив, що на початку лютого 2021 року за результатами проведених відкритих торгів між КНП “Новоукраїнська міська лікарня” та ТОВ “КОЕК” було укладено договір № 16-124/40 про постачання електричної енергії. Протягом часу дії договору між Замовником та Постачальником було укладено десять додаткових угод, якими збільшено ціну за одиницю товару з 2,00 грн за 1 кВт/год до 4,63 грн за 1 кВт/год, з одночасним зменшенням кількості електроенергії, яку було у підсумку поставлено. 

У своєму позові прокурор стверджував – підвищення цін було необгрунтованим, а значить незаконним. Зокрема перша додаткова угода була підписана відповідно до поданої ТОВ “КОЕК” пропозиції, що грунтувалась на експертному висновку Кіровоградської регіональної Торгово-промислової палати. В останньому зокрема йшлось про здорожчання середньої ціни на електроенергію. От тільки цей висновок не відповідає дійсності, оскільки посилається на дані з офіційного сайту ДП “Оператор ринку”, в яких навпаки йдеться про зниження ціна на електроенергію в досліджений період. 

Друга додаткова угода була підписана наступного ж дня після першої. Однак враховуючи, що її можна було укладати лише за наявності коливання ціни товару на ринку більше 10%, підписання такої допугоди також було незаконним. 

Враховуючи неправильність обрахунків перших двох додаткових угод усі подальші також містили помилки, а отже не мали б бути підписаними та у підсумку оплаченими “Новоукраїнською міською лікарнею”.

У підсумку, дослідивши усі наявні докази суд визнав недійсними усі 10 додаткових угод, та зобов’язав ТОВ “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” виплатити на користь КНП “Новоукраїнська міська лікарня” 569,6 тис грн надмірно сплачених коштів. Крім того фірма має сплатити на користь Кіровоградської обласної прокуратури судовий збір в сумі 33,35 тисяч гривень. 

ТОВ “Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія” має відношення до бізнес-групи “ВС Енерджі Інтернейшнл”, підтвердженими ключовими фігурами якої є Валтс Вігантс, Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс, Олег Сізерман та Марина Ярославська. Офіційно ж засновником фірми є ТОВ “Енергопоставка” Нелі Костенко, членкині Наглядових рад кількох підприємств, що входять до складу бізнес-групи та ексзаступниця директора фiнансово-економiчного департаменту ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна».

Залиште відповідь