У Полтаві масово замовляють коштовні коригування будівництва та ремонтів
14.10.2022   //   99 Переглядів

Упродовж останнього місяця Департамент будівництва, містобудування і архітектури Полтавська ОДА, а також Управління капбудівництва Полтавського міськвиконкому уклали шість договорів на коригування проектів реконструкції та реставрації медичних і навчальних закладів на загальну суму 3,5 млн грн.

Про це пише Дарина Синицька у виданні «Полтавщина».

Першим об’єктом, на який видання звернуло увагу, був 4-поверховий терапевтичний корпус обласної лікарні на вул. Шевченка, 23. Минулого року на проект його реконструкції від ТОВ «УПС «Неоінжиніринг» витратили 2 млн грн.

В середині лютого цього року Департамент будівництва ОДА оголосив тендер на самі роботи, договір за результатами якого був укладений у травні. Проведення реконструкції замовили ТОВ «Технобуд-Україна» — за 177,5 млн грн.

До виконання підрядник так і не приступив — імовірно, через те, що такі ґрунтовні роботи були заблоковані рішенням Кабміну через воєнний стан й економію бюджету. Й 29 серпня область замовила коригування проекту реконструкції за 401,3 тис. грн. Наразі проектувальник коштів ще не отримав.

Того ж дня Департамент будівництва уклав ще три договори на коригування проектів:

  • реконструкції педіатричного відділення обласної лікарні на вул. Європейській, 46а, у Полтаві — за 303,5 тис. грн;
  • реставрації поліклініки обласної дитячої лікарні на вул. Шевченка, 34, у Полтаві — за 418,4 тис. грн;
  • реконструкції ліцею на вул. Визволення, 2а, у Пирятині — за 404 тис. грн.

Виконавці проектування — ТОВ «УПС «Неоінжиніринг» і ПП «Укрсервіспроект». Роботи по усіх трьох об’єктах також не були розпочаті.

Враховуючи, що терміни внесення змін до проектів — до кінця року, малоймовірно, що нові тендери на реставрацію та реконструкцію будуть оголошені та завершені з підписанням контрактів до того ж 31 грудня 2022-го. А у 2023 році розпочнеться новий бюджетний рік, який вимагатиме коригування кошторису, як мінімум — через нові ціни на оплату праці й супутні товари.

Водночас коригування проектів замовляє не тільки область, а й місто. Зокрема, 15 вересня Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому підписало два договори із ФОПом Русланом Васильовичем Гавриловим — на внесення змін до проектно-кошторисної документації з реконструкції:

  • добудова корпусу до НВК № 16 на бульв. Щепотьєва, 16 — за 980 тис. грн;
  • добудова корпусу до школи № 9 на вул. Шведській, 3 — за 970 тис. грн.

В обох випадках виконавець уже отримав аванс — по 300 тис. грн. Самі реконструкції також ще не починали й навіть не замовляли. Ці роботи планували проводити за рахунок кредитних коштів, але поки фінансування відсутнє. За останні два роки на проектування реконструкції НВК № 16 вже витратили 2,5 млн грн, а ЗОШ № 9 — 2,8 млн грн.

 

Залиште відповідь