Прокуратура через суд стягнула з “Тернопільобленерго” додаткових 10 мільйонів для держбюджету
14.10.2022   //   79 Переглядів

Господарський суд Тернопільської області задовольнив позов заступника керівника Тернопільської обласної прокуратури та зобов’язав стягнути з ВАТ “Тернопільобленерго” до держбюджету 10,01 мільйонів гривень дивідендів на державну частку акцій у його статутному капіталі. Відповідне рішення було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 11 жовтня поточного року. 

В обгрунтувані позовних заяв прокуратур зауважив, що Україна є власником 50,99% акцій “Тернопільобленерго”, управління якими здійснює Фонд державного майна України на підставі повноважень, делегованих Кабінетом Міністрів України. Дані фінансової звітності енергетичної компанії за 2018 рік вказують на те, що нею було отримано прибуток в сумі 49,07 мільйонів гривень. Відповідачем до 1 липня 2019 року було сплачено до держбюджету дивідендів на загальну суму 12,6 мільйонів, що суперечить чинному законодавству, який визначає відрахування у розмірі 90% прибутку, з урахуванням частки акцій. Тож необхідною сумою, на думку прокурора, мало б бути 22,52 мільйона гривень.

У свою чергу представники “Тернопільобленерго” посилаючись на Конституцію та рішення Конституційного суду стверджують –  закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили, хіба що у тих випадках коли пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Таким чином підприємство не могло порушити постанов Кабміну, щодо збільшення відрахувань до 90%, оскільки вони були прийняті вже у 2019-му році, коли “Тернопільобленерго” мало сплатити відрахування за завершений рік господарської діяльності. 

Розглядаючи аргументи сторін суд також встановив, що рішення щодо розподілу дивідендів відноситься до виключної компетенції загальних зборів акціонерів, а їх “Тернопільобленерго” не проводило з 2013 року. Відповідно до Закону України «Про управління об`єктами державної власності», якщо рішення про нарахування дивідендів не було прийнято загальними зборами до 1 травня року, що настає за звітним, акціонерне товариство сплачує до держбюджету частину чистого прибутку у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку. А це 50% від прибутку, з урахуванням частки акцій дивідендоотримувача. І норму цього закону “Тернопільобленерго” виконав у повній мірі, сплативши до бюджету 12,6 мільйонів гривень.

Однак енергетики не виконали вимог постанови Кабінету Міністрів України №1015 від 04.12.2019, яка вносила зміни до липневої постанови того ж року і визначала базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2018 році у розмірі 90%. Враховуючи що постанова врегульовувала розмір дивідендів за оспорюваний період, суд прийняв рішення – задовольнив позов Тернопільської облпрокуратури та зобов’язати стягнути з ВАТ “Тернопільобленерго” до держбюджету додаткових 10,01 мільйонів гривень. 

Як вже згадувалось 50,99% акцій ВАТ “Тернопільобленерго” належить державі, ще 24,98% записані на кіпрську “Bikontia Enterprises Limited”, а 15,1% на теж кіпрську “Larva Investments limited”. Аналітичний портал YouControl вказує пов’язаність цих фірм з бізнесгрупами “Приват” Геннадія Боголюбова, Ігоря Коломойського та Олексія Мартинова, а також “Енергетичний стандарт” Костянтина Григоришина. 

Гендиректором  “Тернопільобленерго” з 2001 року є Ігор Юхимець.

Залиште відповідь