Верховний Суд підтвердив, що землі на «Жуковому острові» вартістю 45 мільйонів необхідно повернути громаді Києва
07.10.2022   //   114 Переглядів

Верховний Суд залишив без змін рішення Київського апеляційного суду, згідно з яким  землю загальною площею 3,5 га на «Жуковому острові» необхідно повернути громаді Києві.

Про це написала Олена Скобцева у виданні «Інформатор. Гроші» з посиланням на постанову Верховного Суду від 16 вересня.

Про повернення заповідних земель повідомили в Офісі генпрокурора. «Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з позовом в інтересах держави до фізичної особи, за якою на праві власності протиправно зареєстровано 17 земельних ділянок природно-заповідного фонду вартістю 45 млн грн площею понад 3 га, — йдеться у повідомленні Генпрокуратури. — Встановлено, що попри те, що землі площею понад 3 га мають особливе природоохоронне та історико-культурне значення, їх безоплатно передано для забудови».

Свого часу острів використовувався як мисливські угіддя київських князів. Тут знаходиться одна з найбільших заповідних зон Києва, де збережена незаймана природа.

Про повернення киянам 17 заповідних ділянок площею 3 га на «Жуковому острові» 30 вересня повідомила і депутатка Київради Євгенія Кулеба.

«Історія така: в 2007 р. Київрада спочатку драматично зменшила площу заказника з 1630 га до 196 гектарів, а потім передала в приватну власність 67,21 га землі під будівництво житла, 7,48 га в довгострокову оренду з рекреаційною метою та для благоустрою території, — написала у соцмережі Євгенія Кулеба. — В самих проектах рішень не було вказано, що це територія Жукового острова. Лише адреси: «на 21 км Столичного шосе», «на 16 км Столичного шосе» або «по вул. Лісничий». Всі рішення виносились з голосу, такі були буремні часи». Тоді міським головою Києва був Леонід Черновецький».

За її словами, після цього одразу почалися суди, але в 2010 році Верховний Суд залишив площу заказника зменшеною у дев’ять разів. «Після Революції Гідності прокуратура крок за кроком повертала частину цих земель громаді міста. Наприклад, 75 га відібрали в соратника Януковича Юрія Іванющенка. Справа, яку виграно зараз по 17 ділянкам, зареєстрованим на одну фізичну особою площею 3 гектари», — розповіла депутатка.

Згідно із судовим реєстром, перше рішення по цій справі у серпні 2020 року Голосіївський районний суд Києва прийняв не на користь громади. Тоді заступник Генерального прокурора позивався до житлового кооперативу «Котміст» та фірми «Будівельна спілка».

Наступного разу – в травні минулого року в Київському апеляційному суді більш пощастило вже громаді столиці. Колегія суддів частково задовольнила скаргу заступника Генерального прокурора. Рішення Голосіївського суду скасували і постановили нове: повернути ділянки загальною площею 3,5 га.

Остаточно крапку у цій справі поставив 16 вересня 2022 року Верховний Суд. Ділянки було вирішено остаточно повернути громаді Києва. Ця постанова суду набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Залиште відповідь