Під час війни на Дніпропетровщині укладали угоди з двома фірмами, власниками яких є росіяни та білоруси
05.10.2022   //   100 Переглядів

З початку повномасштабної війни Росії проти України, компанії, що мають зв’язки із Російською Федерацією та Республікою Білорусь, продовжили перемагати на українських тендерах. Серед таких дніпровський фармацевтичний дистриб’ютор ТОВ “Вента.Лтд” та дочірнє підприємство «Автомаз-Україна».

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому на аналітичній платформі YouControl.

Аналітики центру R&D YouControl проаналізували державні закупівлі з березня по липень 2022 року і виявили більше 190 компаній, пов’язаних з країнами-агресорами, які отримали понад 985 млн. грн. з держбюджету України.

Фармацевтичний дистриб’ютор ТОВ “Вента.Лтд” зареєстровано в Дніпрі. 24% статутного капіталу компанії належить російському фармхолдингу АТ “Катрен”, що входить до рейтингу “200 найбільших приватних  компаній Росії” за версію видання Forbes.

За час повномасштабної війни дніпровський постачальник уклав 82 державних контракти на загальну суму близько 23 млн грн. Медичні установи Дніпропетровщини придбали ліків на суму 1,3 млн. грн. У ТОВ «Вента.ЛТД» в липні без використання Прозорро за процедурою «Українська Визвольна Війна» придбала фармацевтичну продукцію криворізька лікарня №2 «тисячка».

ДП «Автомаз-Україна» – офіційний дилер Мінського автозаводу. Спеціалізація підприємства – торгівля автотехнікою МАЗ і запасними частинами до автотехніки МАЗ, а також сервісне обслуговування та ремонт вантажних автомобілів та автобусів МАЗ. Засновники компанії – громадянин РФ Васілій Сметанін та білоруське ТОВ «ГЕС».

В березні 2022 року Департамент громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міської ради придбав у білоруського виробника бортовий автомобіль та автомобільне шасі загальною вартістю 2,9 млн. грн. Одним із постійних замовників послуг та товарів білоруського виробника є криворізьке КП «Міський тролейбус». На балансі підприємства 66 автобусів МАЗ, на закупівлю запчастин та техобслуговування яких продовжують витрачати бюджетні кошти. 

Додамо, що в травні 2022 року корпоративні права ДП «Автомаз Україна» та ще одного російсько-білоруського підприємства ТОВ «З іноземними інвестиціями «Торговий Дім «МАЗ-Україна» передано в управління АРМА. В ході досудового розслідування на згаданих підприємствах проведено обшуки, вилучено 20 вантажівок марки «МАЗ» на загальну суму понад 20 млн грн, на які згодом накладено арешт.

 

Залиште відповідь