Чернівецькому чиновнику пом’якшили статтю та дали штраф за зловживання на довідках
30.09.2022   //   78 Переглядів

14 вересня Герцаївський районний суд Чернівецької області виніс вирок у справі хабарництва колишнього очільника Герцаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Як встановило слідство, посадовець у червні 2020 та березні 2021 року отримав від місцевого підприємця та його довіреної особи хабар за невтручання у господарську діяльність, а також “сприяння” у вирішенні “проблем”. Окрім того, посадовець допомагав підприємцю оформлювати необхідні йому експертні висновки для участі у тендерних процедурах.

У матеріалах справи міститься інформація про два епізоди протиправної діяльності. Перший – датований червнем 2020 року. Тоді підсудний отримав 500 гривень за експертний висновок, що був складений без фактичного відбору продукції, а  також 1000 гривень за “допомогу” у веденні бізнесу.

Другий епізод справи датується березнем 2021 року, коли представники одного з місцевих підприємств, звернулися до чоловіка за аналогічними висновками. Їх “створення” посадовець оцінив у 3 тисячі 400 гривень. Всього чиновник двічі допомагав “оформити” довідки, за що мав отримати 6 тисяч 800 гривень неправомірної вигоди. 

Справа була передана до суду за обвинуваченням, згідно статті 369-2 Кримінального кодексу України (Зловживання впливом).

Слідством встановлено, що підсудний насправді не вживав реальних кроків та дій аби оформити відповідні довідки, а просто присвоював надані йому кошти. Разом з тим першочергова кваліфікація справи була за більш суворою статтею Кримінального кодексу – 368-ї (Прийння пропозиції, обіцянці або одержання неправомірної вигоди).

Врешті між підсудним та стороною обвинувачення була укладена угода про визнання винуватості і затверджено покарання у вигляді штрафу розміром 34 тисячі гривень. 

Залиште відповідь