Криворізька мерія докине мільйон місцевій газеті за піар 
29.09.2022   //   259 Переглядів

Виконавчий комітет Криворізької міської ради планує замовити на мільйоні гривень послуги із висвітлення своєї діяльності у газеті «Червоний гірник». Замовні матеріали мають виходити до кінця року.

27 вересня 2022 року чиновники опублікували повідомлення про намір укласти угоду із місцевим ЗМІ.

В закупівлі, що проведена за процедурою «відкриті торги», прийняли участь три претенденти – ТОВ «Друк-КР», ФОП Сергій Сорочук та ТОВ Редакція криворізької міської газети «Червоний Гірник».  Пропозицію останнього і обрали у виконкомі.

Як зазначено у техзавданні до закупівлі, замовник потребує підготовки та друкування кольорових та чорно-білих матеріалів щодо висвітлення діяльності міської ради, виконкому міської ради, його управлінь і відділів, матеріалів органу місцевого самоврядування. Виходити матеріали повинні, як мінімум, 2 рази на тиждень українською мовою. Видання повинно розповсюджуватися на території  міста Кривий Ріг. Запланований річний обсяг друку: 137 566 см2. Тираж видання до уваги замовник не брав.

Учасник ФОП Сергій Сорочук не змінював первинної пропозиції і запропонував за послугу 1,299 млн грн. Тому його пропозиція навіть не розглядалася замовником.

За право висвітлювати роботу виконкому змагалися інші два учасника – ТОВ Редакція криворізької міської газети «Червоний Гірник» із фінальною пропозицією у 999,99 тис грн. та ТОВ «Друк-КР», що запропонувало в остаточному варіанті послуги на одну гривню дешевше.

Але найбільш економічно вигідну пропозицію ТОВ «Друк-КР» у виконкомі відхилили. З’ясувалося, що пропозиція компанії не відповідає вимогам тендерної документації, бо запропонований для співпраці «ВІК.Вісник Кривбасу» виходить лише раз на тиждень.

ФОП Сергій Терентійович Сорочук зареєстровано 10 серпня 2022 р. – за місяць до оголошення тендеру. В документації до закупівлі зазначено, що 60-річний новостворений підприємець займається виданням журналів. Згідно даних аналітичної платформи YouControl, при реєстрації не було вказано жодного КВЕДу, а теперішня спеціалізація його ФОПу – ремонтні роботи та обслуговування транспорту.  Із цієї інформації можна припустити, що даний ФОП створено для розігрування закупівель під певного переможця.

ТОВ «Друк-КР»  засновано у Кривому Розі більше 10 років назад. Фірмою володіють Марина Котляр та Владислав Гончаренко. Директор «Друк-КР» Віталій Бабіч. Компанія займається виданням газет та їхньою реалізацію через мережу власних кіосків «ДрукЪ». Видання, що належать компанії та ще декільком приватним підприємцям, – газета «Вісник Кривбасу» та газета «Вечір» неодноразово публікували замовні передвиборчі матеріали Олександра Вілкула, Ольги Бабенко, Андрія Гальченка та Олега Ляденка. Загалом, «Друк-КР» є власником 7 видань, серед яких і російськомовні.

Також разом із ТОВ «Друк-КР» засновниками цих видань є Ірина Алексєєва та Валерій Носов

Додамо, що Ірині Алексєєвій належить скандально відоме видання «Моя газета Домашняя», яке з’явилося на ринку криворізької преси у 2020 році та є клоном популярної «Домашньої газети», права на яку має інший видавець – ТОВ «Камертон». Щодо привласнення назви газети та стосовно недобросовісної конкуренції ТОВ «Камертон» подавало заяву до Антимонопольного комітету. АМКУ визнав факт порушення законодавства, наклав штраф на Алексєєву та заборонив їй використовувати чужу назву. Алексєєва позивалася до АМКУ, але справу програла.

Власниця «Друк-КР» Марина Котляр є дружиною колишнього секретаря Криворізької міськради та екс-депутата партії «Слуга народу» Олександра Котляра. Після трагічної загибелі міського голови Кривого Рогу Костянтина Павлова, Котляр склав свої повноваження і відмовився від депутатського мандату.

Родина Котляр, Ірина Алексєєва, Валерій Носов, Віталій Бабіч та Владислав Гончаренко під час місцевих виборів у 2015 році всі разом балотувалися від партії Блок Петра Порошенко «Європейська Солідарність». Також, за даними ЗМІ, родина  Котляр причетна до рейдерського захоплення ринку преси у місті, тому місцеві видавці охрестили Котляра «могильником незалежної преси у Кривому Розі».

ТОВ Редакція криворізької міської газети «Червоний Гірник» очолює Ігор Квочка. Його дружина Ірина Герасименко з 2019 року керує у міськвиконкомі управлінням преси, інформаційної діяльності та внутрішньої політики виконкому Криворізької міської ради. В 2012 році Ірина Миколаївна балотувалась в Верховну Раду від партії Наталії Королевської “Україна – Вперед!”.

Родина Герасименко-Квочка відома не тільки лояльністю до місцевої влади,а і симпатіями до «руського міра», Дзержинського та ідей Путіна. Чиновниця та редактор були помічені на відпочинку в окупованому Криму. За фактом антиукраїнської позиції  головреда Квочки в 2016і була заява в СБУ. Судячи з того, що Квочка до сьогодні продовжує керувати редакцією, діяльність представника ЗМІ пройшла повз уваги силовиків.   

Газета «Червоний гірник» після роздержавлення лишилася заступництва влади і сьогодні суттєво скоротила наклад. За підрахунками, в півмільйонному місті газету отримує лише десь 1000 передплатників. Підтримує на плаву видання міський бюджет – «Червоний гірник» щорічно перемагає на закупівлях послуг з висвітлення офіційної інформації щодо діяльності виконкому міської ради у друкованих засобах масової інформації. З 2017 року в активі редакції виграних торгів на загальну суму 21,79 млн грн. Редакція отримала такий підряд, вартістю 2 млн. грн., і в 2022 році. Слід додати, що після вторгнення рф на територію України редакція вже отримала від виконкому Криворізької міськради за піар-послуги 1,755 млн грн.

Залиште відповідь