Верховний Суд повернув нардепу землю у Запоріжжі під торгово-розважальний комплекс   
21.09.2022   //   93 Переглядів

13 липня, Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Запорізької міськради та ТОВ «Ленд Дівелопмент», скасувавши постанову апеляційного суду. 

Про це пише «Запорізький центр розслідувань».  

Раніше, у грудні 2021-го, Запорізький апеляційний суд визнав недійсними договори оренди від 2008 року щодо ділянок під сквером Яланського та через дорогу, перед цирком. 

Однак, міська влада вирішила не виконувати рішення суду, а йти в касацію. Так, Анатолій Куртєв прокоментував таке рішення на своєму брифінгу в січні 2022. Тоді Куртєв зманіпулював і сказав неправду про «компенсацію» при поверненні скверу Яланського. 

Нещодавно, у липні, влада касацію все ж таки виграла на користь фірми «Ленд Дівелопмент».

Верховний суд дійшов наступних висновків.

По-перше, скарга запоріжанки з дому поруч, що саме внаслідок будівництва не буде оновлено паркову зону, є припущенням. Верховний суд посилається на те, що «Ленд Дівелопмент» сплатила до місцевого бюджету відновної вартості зелених насаджень у розмірі понад 3,095 мільйона гривень. Ці гроші є гарантією для мешканців, що загальна кількість зелених зон не зменшується, а вимоги екологічного законодавства будуть дотримані. 

По-друге, позивачка не спростувала доводи фірми про те, що проєкт передбачає відновлення зелених насаджень.

По-третє, апеляційний суд, на думку касаційного, не обґрунтував, як саме рішення міськради порушує право громадянки на безпечне довкілля.

По-четверте, Верховний суд вважає, що апеляційна інстанція вийшла за межі своїх повноважень та позовних вимог. А саме, що безпідставно витребувала з власної ініціативи нові докази. Мова йде про документи – рішення міської ради про внесення зміни до містобудівної документації та рішення “ про зміни до земельно-кадастрової документації”. Саме на цих документах і були зроблені висновки про законність рішень міської влади щодо передачі землі в оренду під будівництво.Також, ці документи мали відношення до рішень міськради, а не до оскаржуваних договорів оренди.

У підсумку, Верховний суд дійшов висновку, що касаційні скарги треба задовольнити. Попереднє рішення апеляційного суду підлягає скасуванню, а рішення суду першої інстанції – залишенню в силі. Тобто залишити землю в оренді у «Ленд Дівелопмент».

Кінцевим бенефіціаром фірми «Ленд Дівелопмент» через кіпрський офшор є Володимир Кальцев, зараз народний депутат від вже забороненої партії «ОПЗЖ».  

Журналісти нагадали, що у 2018 р. в парку вирубали дерева і почали підготовчі роботи до будівництва нового ТРЦ, однак такі дії викликали багато протестів. Надалі мешканці прилеглих до парку будинків звернулись до суду, бо вважали, що будівництво порушує їх конституційне право на безпечне для життя та здоров’я довкілля. А саме знищення зелених зон, яких і так не вистачає в промисловому місті.

Перша інстанція у задоволені позову відмовила, але апеляційний суд встав на бік громади, і визнав договори недійсними, тобто земля могла повернутися місту. 

 

Залиште відповідь