Ужгородська міська рада дозволила водникам будувати греблю і МГЕС на річці Уж
19.09.2022   //   83 Переглядів

На черговій сесії 30 серпня 2022 року депутати Ужгородської міської ради надали ТОВ «Дукат-Ужгород» дозвіл на розробку проєкту землеустрою «для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель та споруд об’єктів передачі електричної та теплової енергії по Слов’янській набережній», з подальшою передачею земельної ділянки площею майже 0,1 га в оренду. 

Ще одним рішенням депутати дозволили Басейновому управлінню водних ресурсів річки Тиса розробку проєкту землеустрою «для будівництва та експлуатації гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд по Студентській набережній», з подальшою передачею земельної ділянки 0,8 га у постійне користування. Земельні ділянки знаходяться навпроти одна одної. 

ТОВ «Дукат-Ужгород» належить Роману Йосиповичу Лечига, який, як вказано у системі YouControl, помер у січні 2022 року, але спадкоємці якого «не вступили в спадкові права». Згідно того ж реєстру, уповноважена особа – Тетяна Морська, дружина головного інженера Ужгородського міжрайонного управління водного господарства Василя Морського. Ужгородське МУВГ та БУВР Тиса партнери у спільному українсько-словацькому проєкті «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» з кошторисом 1,03 млн євро, в рамках якого мають вирішити проблему паводків і маловоддя на річці Уж. 

Надання дозволу на розробку проєктів землеустрою під греблю та енергогенеруючих об’єктів було заблоковане з серпня 2021 року. Тоді разом із БУВР Тиса, замість ТОВ «Дукат-Ужгород», дозвіл на на розробку проєкту землеустрою «для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій» з подальшою передачею землі в оренду мало отримати ТОВ «Ренер», пов’язане з найближчими родичами Ужгородського міського голови Богдана Андріїва. Бізнес побудований на генерації електроенергії з відновлюваних джерел, зокрема МГЕС, з подальшим її продажем за «зеленим тарифом». Через суспільний резонанс тоді питання з сесії зняли. 

 

Залиште відповідь