Полтавська міськрада вдвічі переплатила за картоплю для дитсадків  
14.09.2022   //   113 Переглядів

30 серпня Департамент освіти Полтавської міськради уклав договір з ТОВ «Молокіні» на поставку 38,3 т картоплі для харчування дітей у дитсадках на 746,8 тис. грн. 

Про це пише Дарина Синицька у «Полтавщині» з посиланням на «Прозорро».  

Тендер на придбання пізньої картоплі Департамент оголосив 1 серпня — з очікуваною вартістю 766 тис грн. На конкурс заявилися двоє полтавських учасників, які лише номінально зіграли конкурентів. ТОВ «Молокіні» виставив ціну у 746,8 тис грн., а ТОВ «Командор» — рівну очікуваній вартості. Знижувати свої пропозиції під час торгів вони не стали. Схожим чином ці дві компанії поводилися майже на всіх закупівлях продуктів у Полтаві упродовж останнього місяця.

Крім того, «Командор» «підігравав» на різних тендерах ТОВ «ТК «Світ продуктів» — компанії, яка знаходиться у пулі підприємств, що їх використовує бізнесмен Володимир Сергієнко. Останній є найбільшим постачальником продуктів у школи і дитсадки Полтави. Видання припускає, що «Молокіні» теж може бути пов’язане з Сергієнком.  

Фірма «Молокіні» була зареєстрована у 2019 році на вул. Хлібозаводській, а її власниками є Юрій Нос та Андрій Ніколаєнко. Останні також володіють ТОВ «Продфудтрейд», яке заходило на тендери із «Молокіні» у якості «конкурента».

За умовами договору, ТОВ «Молокіні» раз на місяць до кінця року має поставляти мішки із картоплею за 57-ма адресами закладів освіти: дитсадків, початкових шкіл та НВК. 

Ціна за кілограм такої картоплі з доставкою складе 19,5 грн. Це одна з найвищих цін на ринку закупівель. Так, у серпні Департамент агропромислового розвитку Полтавської ОДА придбав 50 тон картоплі по 7,2 грн/кг, Гадяцький геріатричний будинок-інтернат — по 7,98 грн/кг, Горбанівський геріатричний пансіонат — по 8,48 грн/кг, Полтавська обласна клінічна лікарня — по 14,5 грн/кг, Миргородський санаторій «Слава» — по 28,2 грн/кг, зменшивши за 2 тижні до 18 грн/кг.

Дешевше також купують і в інших регіонах. В той самий період Тернопільський онкодиспансер замовив 15 тон картоплі по 7,40 грн/кг, управління освіти і науки Тернополя — по 10,2 грн/кг, відділ з питань освіти, молоді і спорту Золочівської міськради (Львівська область) — по 11,75 грн/кг, Управління освіти і науки Бориспільської міськради — по 15,9 грн/кг.

Усі ціни включали в себе вартість доставки, з єдиною відмінністю — без розвезення по кількох адресах до кінця року (тобто не більше чотирьох разів). 

Приклади вищої ціни видання знайшло лише у київських тендерах. Зокрема, Управління освіти Дарницького району Києва придбало 8 тон картоплі по 23,9 грн/кг за доставкою на 63 адреси. Але в цьому замовленні доставка здійснюватиметься раз на тиждень до кінця року.

 

Залиште відповідь