Суд призначив 34 тисячі штрафу митнику, який взяв $3000 за продовження декларацій для бурової компанії
13.09.2022   //   100 Переглядів

Печерський райсуд Києва виніс вирок заступнику начальника митного посту «Полтава» Андрію Коломойцю, якого затримали на хабарі у травні 2022 р. 15 серпня суддя Віта Бортницька затвердила його угоду про визнання винуватості й призначила чиновнику 34 тис грн. штрафу за шахрайство. 

Про це пише Дарина Синицька у «Полтавщині» з посиланням на реєстр судових рішень та сайт Судової влади.

Згідно з матеріалами справи, на початку 2022 р. до Коломоєця звернувся брокер ТОВ «АВ Логистик», якому бурова компанія замовила послуги з оформлення продовження терміну дії дозволу на ввезення обладнання.

Дочірня компанія Exalo Drilling з польським корінням, яка діє в Україні як ТОВ «Ексало Дріллінг Україна», займається бурінням свердловин для видобутку корисних копалин. Для таких робіт у Полтавській області вона ввезла до країни бурове обладнання в митному режимі «тимчасового ввозу».

21 січня брокер розповів, що фірмі потрібно пролонгувати 103 митних декларації, за якими були провезені установки. У відповідь Андрій Коломоєць зазначив, що хоче винагороду за продовження митного режиму «тимчасового ввозу» бурового обладнання.

Ціну пообіцяв назвати пізніше у месенджері Signal. За чотири дні, 25 січня, він відписав, що за кожну декларацію візьме по 850 грн. Тобто загалом близько $3000. А, 25 та 26 січня головний держінспектор відділу митного оформлення № 1 митного поста «Полтава» Полтавської митниці продовжив митний режим по усіх деклараціях.

Кошти Коломоєць отримав за кілька місяців. Перший транш у $1500 брокер передав йому у ресторані Bif на вул. Київське шосе, 74б, 22 квітня. Другу частину передала вже інша людина 3-го травня.

Сторони зустрілися у тому ж закладі, але митник сказав посереднику, щоб той поклав гроші на заднє сидіння його Volkswagen Tiguan. Чоловіки підійшли до машини й останній всунув у кишеню спинки переднього пасажирського сидіння $900 та 20000 грн. Одразу після цього посадовця затримали.

Коломойцю повідомили про підозру в одержанні хабаря у великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 ККУ). 5 травня його відсторонили від посади заступника начальника митного посту, строком до 4 липня, та відправили під варту до 1 липня — із правом внесення 86,8 тис. грн застави.

Втім, коли справа дійшла до суду, кваліфікацію злочину змінили на ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 190 ККУ (Закінчений замах на шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману). Мотивував це слідчий тим, що Коломоєць не мав повноважень для продовження митного режиму «тимчасового ввозу» й особисто не приймав відповідне рішення, а митні декларації буровикам продовжили без його впливу. Держінспектор нібито отримав заяву на це 19 січня — ще до домовленостей заступника начальника митного посту і брокера. 

Тобто, на думку київських слідчих і прокурорів, Коломоєць — не корупціонер, а просто шахрай. Після отримання звинувачень у цьому 1 липня він уклав із прокурором угоду про визнання винуватості.

Цей документ 15 серпня затвердила суддя Печерського суду. Віта Бортницька визнала Андрія Коломойця винним у шахрайстві й призначила у якості покарання 34 тис. грн штрафу — мінімально можливе покарання в рамках кваліфікації. За актуальним курсом НБУ, це $932, а за середнім курсом банків — близько $830. Крім того, митник не буде внесений до реєстру корупціонерів.

Цей вирок набуде законної сили за уже за тиждень. Оскільки обидві сторони узгодили позицію щодо покарання, оскаржувати рішення ніхто не буде. Чи повернеться Коломоєць на посаду, поки невідомо.

Залиште відповідь