Поліція вважає, що комунальника Кличка безпідставно віддали фірмі півмільйона за прокладання інженерних мереж 
13.09.2022   //   68 Переглядів

Нацполіція звинувачує двох ексзаступників директора КП «Спецжитлофонд» (Київ) в тому, що бюджет Києва через завищення вартості робіт втратив 495,5 тис грн. при прокладанні та перекладанні інженерних мереж в Голосіївському та Солом’янському районах Києва фірмою ТОВ «ВЛД Груп». 

Про це пише Іван Кулик у «КиївВладі»

Видання з’ясувало, що 17 серпня Подільський райсуд Києва звільнив ексдиректора «ВЛД Груп» Андрія Кучмієнка від відповідальності за порушення під час робіт на замовлення «Спецжитлофонду».

Екс-керівник згвинчувався у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, яка передбачає до 5 років тюрми). Офіційною підставою для звільнення від відповідальності послугувало дійове каяття: «ВЛД Груп» перерахувало на рахунки КП «Спецжитлофонд» грошову компенсацію за спричинені збитки у розмірі 495,5 тис грн. 

Розслідування усіх обставин цього злочину відбувалося в рамках кримінального провадження, яке було відкрито Подільським управлінням Нацполіції Києва 18 вересня 2020 р.

Як вказано в одній із судових ухвал по цьому провадженню, слідчих зацікавило виконання робіт за 4 договорами, які були укладені між «Спецжитлофонд» і «ВЛД Груп» у 2018-2020 рв. В рамках цих угод фірма взяла на себе зобов’язання перекласти та прокласти зовнішні інженерні мережі по пров. Моторному і по просп. Науки. Також договорами було передбачено будівництво додаткових ємностей чистої води та спорудження розподільчого пункту та трансформаторних підстанцій. Загальна вартість робіт за цими угодами мала скласти 227,1 млн грн.

Ці роботи, схоже, виконувалися в рамках будівництва двох житлових комплексів (ЖК), у якому брало участь КП «Спецжитлофонд» – ЖК «Рідне місто» на вул. Качалова, 40 (спільний проєкт з КП «Житлоінвестбуд-УКБ» та «ІБК-Обрій») та безіменний ЖК в пров. Моторному, 9, 9-А (цей об’єкт будувався спільно з «Житлоінвестбуд-УКБ»).

У подальшому, у 2018-2020 рр., між «Спецжитлофонд» і «ВЛД Груп» були підписані акти виконаних робіт, які стали підставою для перерахування грошей. Як встановили слідчі, у цих документах було завищено вартість будівельних робіт, через що столичний бюджет поніс 495, тис грн. збитків. На думку слідства, це сталося через несумлінне ставлення посадовців КП і ТОВ до своїх обов’язків.

Представники «Спецжитлофонда» під час розгляду справи в суді намагалися довести, що їхнє КП не є потерпілою стороною, оскільки, мовляв, «шкода підприємству не заподіювалася». При цьому, вони вказували на те, що «Спецжитлофонд» у травні 2022 р. звернулося до Господарського суду Києва із позовом щодо стягнення з ТОВ «ВЛД Груп 2,8 млн грн. Мова йде про певну заборгованість, яка виникла в рамках виконання лише одного із зазначених 4 договорів. 

Видання зазначає, що незрозуміло, яке це має відношення до завищення вартості робіт за іншими трьома угодами. Як встановила , насправді «Спецжитлофонд» має намір стягнути вказану суму через те, що «ВЛД Груп» отримало аванс за виконання робіт, але не «закрило» цей платіж відповідними актами виконаних робіт. Тобто, не виконало або не довело виконання робіт. 

27 липня 2022 прокуратура повідомила про передачу до суду обвинувальних актів відносно двох колишніх заступників директора КП «Спецжитлофонд». Їм інкримінується службова недбалість (ч.1 ст. 367 КК України) – більш «м’яка стаття, максимальні санкції якої передбачають покарання у вигляді обмеження волі до 3 років. Про яких саме експосадовців йде мова, наразі достеменно невідомо: в держреєстрі судових рішень їхні прізвища не вказані.

Наразі засновником та керівником ТОВ «ВЛД Груп» вказано Ольгу Маляшову. До 2020 р. фірму очолював згаданий вище Кучмієнко.

«ВЛД Груп» – не чужа для столичної влади компанія. За час свого існування вона отримала від структур, які підзвітні КМДА, 84 підряди на суму близько 800 млн грн. 

 

Залиште відповідь