Екс-керівник “Укртранснафти” через суд домігся посвідчення багатодітного батька
30.08.2022   //   157 Переглядів

Колишній керівник «Укртранснафти», товариш Ігоря Палиці – Олександр Лазорко, став багатодітним батьком. Цього статусу бізнесмен добився через суд.

Про це написала Юлія Галецька для «Сила правди».

Олександр Лазорко 11 травня 2022 року звернувся до Департаменту соціальної політики Луцької міської ради з проханням видати йому посвідчення багатодітного батька, бо на його утриманні нібито перебуває троє малолітніх дітей від різних шлюбів. Однак Департамент відмовив. В установі звернули увагу на те, що Олександр Лазорко неправомірно ототожнює себе з поняттям «одинокий батько», місце реєстрації його дітей не збігається з місцем його реєстрації, натомість збігається з місцем проживання матерів, які беруть участь у вихованні. Окрім того, Лазорко сплачував аліменти. Тож, вирішили в Департаменті, немає законних підстав.

Бізнесмен не опустив рук і пішов до суду. Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії Департаменту соціальної політики і задовольнив позов.

На думку суду, сім`я Лазорка є багатодітною, а він має всі підстави для визнання його багатодітним батьком з видачею відповідного посвідчення, хоч і перебуває у незареєстрованому офіційно шлюбі.

«Для встановлення статусу багатодітної сім`ї достатньо лише самого факту наявності трьох і більше дітей, незалежно від ступеню кровної спорідненості з батьками, наявності зареєстрованого шлюбі між батьками та формами опіки», – зазначають у тексті рішення суду.

Суддя Андрій Ксензюк вирішив визнати протиправними дії Департаменту соціальної політики Луцької міської ради, зобов’язати їх видати Лазорку посвідчення багатодітного батька та внести його дані до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Також з Департаменту стягнули 992 гривні судового збору.

З судового рішення випливає, що сини в Олександра Лазорка народилися ще у 2020-му, однак стати багатодітним батьком з посвідченням він вирішив аж через два роки.

Посвідчення багатодітного батька надає можливість виїзду за кордон під час воєнного стану, відстрочку від мобілізації, а також: пільги за оплатою комунальних послуг, пільги зі сплати земельного податку, право на безкоштовну приватизацію житла. Діти ж мають 50% знижки на оплату харчування в закладах освіти, безплатний проїзд усіма видами міського транспорту, безоплатне оздоровлення.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до Олександра Лазорка за коментарем, аби з’ясувати, чи не отримав він це посвідчення задля можливості виїхати за кордон.

«У мене шестеро дітей, з них четверо – малолітні, але я не перебуваю у зареєстрованому шлюбі. Тому Департаменту соціальної політики необхідно було отримати рішення суду, а лише тоді видавати мені відповідне посвідчення.

Правом виїзду за кордон я скористався один раз, виїхавши на добу в Варшаву. Звідти я забрав дітей, їх маму та бабусю, і повернувся в Україну. Зараз я знаходжуся в країні, працюю та додатково проходжу службу за контрактом в одному з добровольчих загонів територіальної оборони», – зазначив Лазорко у коментарі.

Нагадаємо, Олександр Лазорко очолював «Укртранснафту» з 2009 по 2015 роки. 4 вересня 2015 року прокуратура Києва оголосила Лазорку про підозру у привласненні майна в особливо великих розмірах, йому загрожувало позбавлення волі від 7 до 12 років. Спершу бізнесмена оголосили в національний, а згодом і в міжнародний розшук. Лазорко втік до Британії і просив про політичний притулок. Проживав, за його ж словами, в орендованих квартирах Лондона. Його розкішний маєток поблизу Луцька також перебував під арештом. Улітку 2019-го Олександр Лазорко повернувся в Україну.

Залиште відповідь