Most: Що ми знаємо про Олексія Ковальова і звідки він взагалі взявся?
29.08.2022   //   157 Переглядів

Народний депутат України Олексій Ковальов, що навесні 2022 року почав співпрацювати з росіянами, вчора став зіркою соцмереж. Справа в тому, що один з проросійських телеграм каналів повідомив про його передчасне складання мандату.

Різні джерела підтверджують, що нардепа-колаборанта розстріляли у власному будинку, але офіційно росіяни поки цей факт не визнали.

Херсонське видання Most розслідувало біографію Ковальова.

До 2019 року

До висунення кандидатом у депутати від Слуги народу по 186 округу на позачергових виборах 2019 року про Олексія Ковальово не було відомо майже нічого. Жодної згадки у медіа, жодної публічності, але дещо ми дізналися.

Народився майбутній зрадник у 1989 році у Голій Пристані.

Скоріш за все, Олексій Ковальов вчився у Херсонському юридичному інституті ХНУВС, на що вказує його тісна дружба із діючими та колишніми херсонськими поліцейськими. Наприклад, його другом і бізнес партнером є депутат Херсонської міської ради від Слуги народу Сергій Харченко. У 2021 році на Дні народження Харченка в одному з ресторанів міста, був і Ковальов і півтора десятки поліцейських, які явно були старими друзями. Офіційно ж він вказує в документах, що закінчив Одеську юридичну академію.

Про трудовий шлях Олексія невідомо нічого з офіційних джерел, а з неофіційних, в тому числі реєстру судових рішень, стає зрозуміло, що займався він специфічною юридичною практикою.

Наприклад, довгий час Олексій Ковальов займався оформленням викупу паїв для декількох компаній у Голопристанському та сусідніх районах. Серед його клієнтів точно була компанія Інагро, яка входить у холдинг Agrofusion родини миколаївського бізнесмена Сипко.

Навіть будучи депутатом, Ковальов контролював компанію НВП ОРГАНІК СІСТЕМС, яку голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв звільняв від податків. Засновниками компанії були люди Ковальова, але це був двійник сільгосппідприємства Органик Системс, який входить до холдингу родини Сипко.

До речі, у 2021 році Президент Володимир Зеленський наклав на цю компанію санкції, як на таку, що має зв’язки із контрабандистами.

Земельні оборудки у Бехтерській, Голопристанській та інших громадах регіону принесли Ковальову чималі статки. Станом на середину 2019 року він мав у власності сотні земельних ділянок, оформлені на матір та підконтрольні компанії.

Оформлювалися ділянки через Держгеокадастр на документи місцевих мешканців, яким за це платили невеликі гроші. Окрім того, як кажуть джерела у правоохоронних органах, по 2 га оформлювали також на пацієнтів місцевого геріатричного пансіонату.

Останнє «придбання» Ковальова – берегові землі річки Збур’ївка були оформлені на восьмидесятилітнього мешканця Берислава.

Численні махінації були б неможливими без підтримки у Держгеокадастрі, що підтверджується боротьбою Ковальова проти призначеного начальником обласного управління Олександра Паліводи.

Як він став нардепом?

Достеменно досі невідомо, хто привів Олексія Ковальова в партію Слуга народу і зробив його кандидатом. Довгий час наша основна версія оберталася навколо людей з оточення Віктора Медведчука, про зв’язок Ковальова з якими ми розповімо нижче. Але ця версія не знайшла підтвердження.

Так само не підтвердилася версія, що Ковальова лобіював Віталій Булюк. Вплив Булюка на процеси у президентській партії значно перебільшений, в тому числі і ним самим.

Наразі найправдоподібнішим варіантом є такий. Навесні 2019 року Ковальов, як рядовий бізнесмен, яких тоді було багато навколо передвиборчої кампанії Зеленського, допомагав грошима. Банально готівкою, яку тоді місцеві керівники президентської кампанії шукали скрізь, і знаходили навіть у обнальщиків Мангера.

Його люди були спостерігачами на виборах, а сам Ковальов часто крутився в штабі. Де і завів дружні стосунки з членами херсонської команди. І коли влітку 2019 року виявилося, що лава запасних у слуг відсутня, хтось і вирішив зробити ставку на Ковальова.

нардепи 2019

Ну а той, на хвилі шаленої підтримки народом Зеленського, став нардепом.

Про зв’язки з Медведчуком

Майже одночасно з висуненням Ковальова в депутати з’явилася інформація про його зв’язки із Медведчуком та його людьми. Але підтверджень цього не було. Пізніше з’ясувалося, що зв’язок із людьми проросійського політика були у старшого брата – Юрія Ковальова. Колишній співробітник СБУ, який працював у відділі контррозвідувального захисту економіки держави, у 2013 році почав займатися розведенням риби, а пізніше очолив Голопристанський завод частикових риб.

Щоправда, перед цим попрацював на осетровому заводі імені С. Артющіка.

 

В цей бізнес він потрапив через покійного нині депутата облради від ОПЗЖ Богдана Артющіка, який до останніх днів життя контролював всю рибну галузь Херсонщини.

 

Артющік не приховував своїх добрих стосунків із Тарасом Козаком. Той постійно приїздив на Херсонщину і допомагав Артющіку повернутися в рибохорону, звідки його видавили після 2014 року.

Саме Артющік звів молодого Слугу народу Ковальова з соратником Медведчука.

Десь з 2020 року Олексій Ковальов почав у відкриту заявляти, що на наступних виборах балотуватиметься від ОПЗЖ і майже відкрито підтримував нових друзів з партії кума Путіна.

 

Купівля 4 телеканалу, яка сталася наприкінці 2021 року, очевидно була здйснена Ковальовим в інтересах Медведчука.

 

Це через півроку нарешті підтвердили в Офісі Президента.

Чим відомий нардеп Ковальов на Херсонщині

З перших же днів по обранню Олексій Ковальов самоусунувся від потреб свого округу, сконцентрувавши увагу на Лазурненській громаді.

Туди йшли всі гроші, які виділялися на округ 186. І там ці гроші безбожно крали.

Рідній Голій Пристані нардеп за 3 роки не допоміг ні на копійку. Навпаки, його компанії були винні бюджету десятки мільйонів, які він ніколи вже не заплатить.

Зате Ковальов активно воював із мером Голої Пристані, якій легко виграв вибори у його кандидата і всіляко принижував нардепа.

Буквально напередодні повномасштабного вторгнення Олександр Бабич гучно переміг нардепа та його людей у боротьбі за лікарню.

ковальов

Після окупації Голої Пристані Олександра Бабича викрали і доля його невідома досі.

Вважається, що таким чином Ковальов помстився за роки принижень, попросивши своїх нових господарів покарати Бабича.

Жодних інших заслуг нардепа-зрадника пригадати важко. Хоча і такого некрологу для нього достатньо.

Залиште відповідь