«Агенцію оборонних закупівель» очолив Пікузо, чия кар’єра розвивалась одночасно з Шараповим
28.08.2022   //   155 Переглядів

Керівником держпідприємства «Агенція оборонних закупівель», яке у складі Міноборони має бути головним імпортером зброї в Україну, призначили Володимира Пікузо, повідомила Тетяна Ніколаєнко у блозі на Цензор.НЕТ.

До цього Пікузо кілька років очолював державне підприємство «Безпека», яке мало б займатись модернізацією заводів, що виробляють зброю. Пікузо очолював «Безпеку» з лютого 2020 по травень 2021.

Як свідчить внутрішній аудит Мінстратегпрому, який є в розпорядженні Цензор.НЕТ, крім того, що підприємство не виконувало фінансовий план, там були допущені і певні корупційні порушення.

Що стосується безпосередньо Пікузо, то в звіті вказано, що він незаконно нарахував собі 380 тисяч матеріальної допомоги та премій. При цьому документами Мінекономіки такі нарахування було заборонено робити на збитковому підприємстві.

До цього Пікузо був керівником департаменту з управління активами ДК «Укроборонпром». А також входив до ревізійної комісії заводу «Маяк». При цьому ні наглядова рада Укроборонпрому, ні ревізійна комісія не помітило, як активи заводу кілька років просто розкрадались. Про що свідчить також звіт Держаудитслужби, який є в розпорядженні Цензор.НЕТ.

У 2013 Пікузо був юристом відділу з особливо важливих справ одеської міськради. А в далекому 2006 він балотувався по списку партії Едуарда Гурвіца до одеської міськради. Через 10 років, у 2016 він брав участь в конкурсі на посаду голови АРМА.

Від «Наших грошей»

Нещодавно Володимир Пікузо у якості експерта «Українського інституту майбутнього» дав інтерв’ю Юрію Романенку, голові «УІМ». У ньому він розповів, що у сферу оборонно-промислового комплексу він потрапив у 2014 році. А з 2019 року він перейшов у Мінекономрозвитку, де займався «фінансуванням налажування серійного виробництва», та займався погодженням маркетингу у «Укрспецекспорті».

Нагадаємо, у Міністерстві оборони питання закупівлі зброї курує заступник міністра Денис Шарапов. Це вихідець з Головного управління розвідки Міноборони. На початку 2000-х років він був бізнес-партнером нинішнього голови Офісу президента Андрія Єрмака та росіянина Рахіміма Емануілова, повязаного з кгбістським оточенням Володимира Путіна.

У 2013 році Шарапов став заступником директора ДП «Укроборонсервіс», у 2020 році перейшов у Мінстратегпром, у 2022 році – став замміністра оборони.

Залиште відповідь