Кривий Ріг заплатив 2 мільйони за геопортал фірмі, що розіграла тендер з “партнерським” конкурентом
25.08.2022   //   339 Переглядів

КП “Центр електронних послуг” Криворізької міської ради 27 липня заплатив ПП «Софтпро+» за безстрокову ліцензію на програмне забезпечення для впровадження програмно-інтеграційного комплексу геоінформаційної системи та геопорталу міста Кривий Ріг 2,1 млн грн.

Про це свідчать дані “Є-Дата”.

Це кошти по договору, який за результатами тендеру було укладено з фірмою у травні поточного року. Про це повідомляється в системі «Прозоро».

Впровадити багатофункціональну інтегровану автоматизовану систему електронних сервісів криворізькі депутати вирішили в березні 2022 року. І вже в квітні, під час війни, на придбання програмного забезпечення для впровадження програмно-інтеграційного комплексу геоінформаційної системи та геопорталу міста Кривий Ріг виділили 2,1 млн. грн.

Закупку розіграли між собою київська IT-компанія ПП «Софтпро+» та ПП «Поділля Діджитал» з Хмельниччини. Пропозиція останньої була відхилена тендерним комітетом після того, як фірма у встановлений термін не виправила виявлені невідповідності в поданому пакеті документів.

Директор ПП «Софтпро+» Андрій Черін – науковець, кандидат технічних наук, професор, начальник відділу геоінформаційних систем та технологій науково-дослідний інститут геодезії і картографії. Свої геоінформаційні доробки Черін презентував на конференції  “Геопростір 2020” в науково-дослідному інституті.

Черін має кілька патентів на комп’ютерні програми для геопорталів. Його компанія softpro.ua спеціалізується на розробці програмних продуктів в галузі геоінформаційних технологій. Цікаво що, компанія Черіна в рамках партнерської програми готова виплачувати 10% від вартості ліцензій агенту, який приводить фірмі клієнтів.  

ПП «Поділля Діджитал» в сфері комп’ютерних технологій працює з березня 2020 року. До цього компанія називалася ПП «Про Нова», мала іншого власника та займалась неспеціалізованою оптовою торгівлею. Сайт www.podilia.digital, вказаний в тендерній документації, не існує. Власного продукту для геоінформаційних систем компанія ніколи публічно не презентувала. А директор компанії Максим Капелюшний з Кіровоградщини є земляком Черіна.  

Тим не менш, ПП «Поділля Діджитал» вже 11 разів приймало участь у закупівлях послуг, пов’язаних з програмним забезпеченням. Із них 6 разів конкурентами компанії було ПП «Софтпро+», 2 рази сам Андрій Черін як ФОП і один раз навіть його рідний науково дослідний інститут геодезії і картографії.  

Традиційно, що ПП «Поділля Діджитал» переважно в цих закупівлях програвало, але свою «конкуруючу» функцію виконувало вправно. Запідозрити змову у цих двох компаній нам дає привід ще така інформація.    

В криворізький тендерній заявці в складі співробітників ПП «Поділля Діджитал» є в наявності Анастасія Смичковська. Дівчина має диплом аналітика комп’ютерних систем Київського національного університету будівництва та архітектури. Ця ж сама фахівчиня паралельно співпрацює із конкуруючою командою ПП «Софтпро+». Документи Смичковської неодноразово подавалися від тендерного відділу ПП «Софтпро+» для участі в інших проектах.

Андрія Черіна та його «Софтпро+» вже викривали на змові, але схема була побудована трошки інша. Миколаївська міська рада в рази переплатила за свій містобудівний кадастр, коли купувала програмне забезпечення, розроблене Черіним, через посередника, наближеного до мерії.

Додамо, що  після придбання у Андрія Черіна ліцензії, КП “Центр електронних послуг” Криворізької міської ради оголосив ще два тендери на створення та наповнення модулів «Архітектура» та «Містобудування» для геопорталу міста Кривий Ріг. Кожна закупка оформлена за переговорною процедурою і коштує по 2 млн грн. «Софтпро+» отримав ці два підряди, бо тепер завдяки КП «ЦЕП», має права адміністратора проекту. А на черзі створення та наповнення ще семі таких модулів. 

Залиште відповідь