Знам’янські освітяни закупили вугілля на понад 6 мільйонів у фірми, яку підозрюють у махлюванні якістю 
18.08.2022   //   206 Переглядів

Для восьми навчальних і виховних закладів Знам’янки міський відділ освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Кіровоградської області у липні закупив 550 тонн вугілля.

Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Згідно з відомостями в угоді, придбали вугілля марки ГЖ 13-50 (збагачене газове жирне). Сума закупівлі – 6 млн 209,5 тис. грн. Вартість однієї тонни вугілля відповідно 11 тис. 290 грн (без ПДВ).

За вимогами договору, підрядник має поставити вугілля дрібними партіями до 23 серпня 2022 року.

Угоду за спрощеною процедурою без проведення конкурентних торгів уклали з ТОВ Торгівельно-виробнича компанія «ВУГІЛЛЯ ДОН ПРАЙМ».

У документах підрядника вказано, що регіон походження вугілля – Львівсько-Волинський вугільний басейн, а постачальник вугілля – ТОВ «Оптім-Паливо», засновником якого вказаний Євстахій Михайлович Жук з Дрогобича.

Згідно з інформацією з аналітичної системи Youcontrol та Opendatabot, «ВУГІЛЛЯ ДОН ПРАЙМ» зареєстроване у Запоріжжі, статутний капітал складає 100 тис. грн, основний вид діяльності – оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. Засновником та директором вказаний Євген Михайлович Лебединський.

Окрім цієї фірми він числиться співзасновником та керівником ТОВ «ДОНБАС КРИМ» з аналогічним видом діяльності. Як писали «Наші Гроші», у 2017 році це підприємство фігурувало у кримінальному провадженні, у рамках якого СБУ перевіряла законність постачання вугілля й можливість його завезення із непідконтрольних Україні територій.

У серпні цього року Олександрівський міськрайонний суд продовжив строк розслідування у справі, де фігурує вже «ВУГІЛЛЯ ДОН ПРАЙМ». Правоохоронці підозрюють, що Олександрівський комунальний заклад, який у 2020 році купив вугілля у вказаної фірми розтратив понад 900 тис. грн. Експертиза показала, що якість поставленого вугілля була нижчою від заявленої у тендерній документації. Проте підозру наразі нікому не оголошено.  

За інформацією з модуля аналітики bi.prozoro, з 2016 року «ВУГІЛЛЯ ДОН ПРАЙМ» взяло участь у 405 закупівлях, освоїло договорів на 159 млн 369 тис. грн.

До повномасштабної війни вугілля цієї марки, звісно, було дешевше. Наприклад, у вересні 2021 року вказана фірма поставила паливо у Токмак по 4 тис. 790 грн (без ПДВ) за тонну. Нині ціни коливаються в межах 11-12 тис. грн за тонну.

Відповідно до даних у системі spending.gov.ua, станом на 18 серпня Знам’янки міський відділ освіти заплатив за вугілля десятьма траншами вже понад 6 млн 200 тис. грн.

Залиште відповідь