Десять років не строк для податківця
21.02.2022   //   542 Переглядів

Ленінський районний суд Кропивницького закрив за строками давності справу Сергія Письменного, начальника управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Держподаткової у Кіровоградській області.

Податківця 10 років тому звинуватили в отриманні хабара в підприємця. У справі навіть був вирок, проте після апеляції справу відправили на новий розгляд. Повторно суд першої інстанції з 2019 року намагався 25 разів провести засідання, але жодне з них не відбулося і суддя Світлана Льон 13 січня 2022 року звільнила Письменного від кримінальної відповідальності та закрила провадження.

Перший суд і вирок

У 2011 році ревізори обласного управління Держподаткової розпочали позапланову перевірку дотримання податкового і валютного законодавства місцевим приватним підприємством «Компанія «Єврохім». План перевірки особисто склав Сергій Письменний.

Як ідеться у матеріалах справи, ревізори виявили незначні порушення на приблизно 40 тис. грн. За версією обвинувачення, Письменний викликав до себе директора підприємства. Знаючи, що той не обізнаний з матеріалами перевірки та податковому законодавству, заявив, що у фірми порушень на близько 300 тисяч. Але за 30 тисяч гривень хабара він допоможе зменшити штраф до 40 тис. грн та уникнути перевірок надалі.

2 грудня 2011 року вони зустрілися знову. В автівці, якою керував Письменний, директор підприємства передав гроші податківцю. Після цього посадовця затримали працівники відділу внутрішньої безпеки Держподаткової.

Справу передали на розгляд у Ленінський райсуд, де обвинувачений частково визнав вину. Зізнався, що ввів потерпілого в оману, але переконував, що хабар не вимагав і той сам запропонував йому неправомірну вигоду. Мовляв, лише хотів заволодіти коштами підприємця, а впливати на підлеглих взагалі не міг за посадовими обов’язками.  

Дослідивши свідчення та докази, суд перекваліфікував справу з ч. 3 ст. 368 (отримання хабара) на ч. 2 ст. 190 ККУ (шахрайство»). 

У підсумку суд визнав посадовця винним за двома статтями – шахрайстві і зловживанні владою та службовим становищем (ч. 3 ст. 364 КК України).

Вироком від 2 вересня 2013 року суд призначив посадовцю 5 років позбавлення волі та звільнив від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки. 

“Обов’язковою кваліфікуючою ознакою за ст. 368 КК України є те, що особа одержала незаконну винагороду за виконання дій, які вона могла виконати з використанням наданої їй влади або покладених на неї організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків”, – сказано у вироку. 

Суд зазначив, що серед посадових обов’язків податківця не було таких, які б дозволили йому зменшувати штраф для вказаного підприємства чи вказувати ревізорам, що зазначати в актах перевірок. 

Апеляційні скарги та амністія

Прокуратура подала апеляцію на вказаний вирок, просила призначити суворіше покарання та переконувала, що суд першої інстанції неправильно перекваліфікував справу. Також вказував на помилки в резолютивній частині вироку, адже посадовця було визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.3 ст.364 КК, а покарання призначено за ч. 3 ст. 368 КК. Захист податківця просив суд змінити вирок та «полегшити» кваліфікацію порушень.

Втім, колегія суддів Апеляційного суду Кіровоградської області по суті залишила в силі вирок та своєю ухвалою від 9 грудня 2013 року лише виправив помилки у резолютивній частині.  

Прокуратура з таким рішенням не погодилася та подала касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Цікаво, що поки тривав касаційний розгляд, Кіровський райсуд Кіровограда у березні 2014 року амністував Сергія Письменного. Проте таке рішення у 2017 році скасував Кіровоградський апеляційний суд, бо на момент його ухвалення вирок, по якому власне було проведено амністію, ще не набрав чинності.

Вищий спеціалізований суд у липні 2014 року відправив справу на новий апеляційний розгляд.

Слухання розпочала колегія за участі суддів Володимира Гончара, Дем’яна Іванова та Валерія Драного. Втім, у листопаді 2016 року Валерія Драного за наполяганням адвоката Сергія Письменного відвели зі справи. Мовляв, у ЗМІ поширили неправдиву інформацію про кумівство судді з експодатківцем і це впливатиме на сприйняття судового розгляду.

Нова колегія апеляційного суду 4 березня 2019 року винесла ухвалу про направлення справи на новий розгляд до Ленінського райсуду. Підставами було порушення норм кримінально-процесуального закону. Адже у першому вироку порушення, яке вчинив обвинувачений, кваліфіковано за ст. 364, а покарання призначено за ст. 368. Тобто суд першої інстанції призначив покарання доведеність вини за яке не було встановлено в суді. Також суд взяв до уваги, що потерпілого не допитали в суді, а лише дослідили його письмові свідчення, надані під час досудового розслідування. Таким чином було порушене право обвинуваченого на захист.

Новий судовий розгляд розпочався у Ленінському райсуді Кропивницького в 2019 році. Як повідомили у пресслужбі суду, з того часу у справі призначалося 25 судових слухань. Проте жодне по суті не відбулося через в більшості випадків клопотання адвоката обвинуваченого про перенесення засідання через хворобу клієнта чи зайнятість у іншому судовому процесі.

Відтак 13 січня 2022 року суддя Світлана Льон задовольнила клопотання адвоката Письменного про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закриття справи за строками давності. У вказаній справі строк давності становив 10 років та сплив у грудні 2021 року.

Постанову можна було оскаржити протягом 7 днів із дати її винесення, втім, судячи з відомостей на сайті «Судова влада», апеляції ніхто не подавав.

Залиште відповідь