За чотири роки білоруська хімія для Одеського припортового здорожчала в півтора раза
08.02.2022   //   120 Переглядів

ПАТ «Одеський припортовий завод» 26 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Крона» хімії на 73,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У невідомий строк поставлять 2 230 т карбамідоформальдегідного концентрату (КФК) марки А виробництва ТОВ «Кронохем» (Білорусь) із холдингу «Kronospan» (Австрія) з умістом формальдегіду 57-63% і карбаміду 22-26% по 33 139 грн., або $1 156 за тонну.

У лютому 2018 року завод замовляв цій компанії КФК невідомого виробництва по 22 200 грн., або $830 за тонну. У гривнях це на 50% дешевше, а в доларах на 39% дешевше.

Замовник оприлюднив тільки першу сторінку договору та останню зі специфікацією.

Проект договору передбачав поставку залізницею до ст. Чорноморська на умовах DDP склад покупця. Анонімна компанія запитувала, чи можлива поставка на умовах CIF LO причал, оскільки завод знаходиться за 300 м від причалу. Замовник відповів, що не має власних причалів, тому поставка можлива лише на умовах DAP АТ «ОПЗ». Також він повідомив запитувачу, що ціна пропозиції буде оцінюватись з урахуванням 5% мита.

Ціна угоди на 27% нижча від очікуваної вартості у 45 381 грн./т або 101,20 млн грн.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Аквахімпостач» директорки Оксани Таран, яке пропонувало продукцію «Mansoura for resins & chemical industries Co SAE» ( «MRI Company», Єгипет). При цьому наданий суперником висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на єгипетський КФК був виданий переможцю «Крона».

Компанія «Крона» з Київщини належить киянину Валентину Горбачову і Тетяні Сипко з Одещини. Із 2017 року вона отримала підрядів «ОПЗ» стосовно хімії на 97,56 млн грн.

Довідково:

КФК використовується у деревообробній промисловості для випуску деревостружкових плит, а також для обробки карбаміду проти злежування. Карбамід є продуктом «ОПЗ».

У січні 2021 року Антимонопольний комітет України почав дослідження поведінки ТОВ «Карпатсмоли» на предмет дотримання закону під час продажу КФК у 2021 році. Воно є основним виробником КФК в Україні та конкурує з імпортерами. Як повідомляє АМКУ, із 2019 року в Україну заборонено ввозити російський КФК, а в кінці 2021 року імпортери з Білорусі повідомили споживачам про припинення поставок. На тлі цього в АМКУ почали надходити листи вітчизняних виробників деревостружкових плит і меблів про критичну ситуацію на ринку КФК і поведінку «Карпатсмоли» в частині обсягів поставок та цін.

Залиште відповідь