- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Кернес заплатить 18 мільйонів за вивіз сміття фірмі, якій за копійки віддали комунальну техніку

КП «Комплекс з вивозу побутових відходів» 2 березня уклав угоду субпідряду з ТОВ «Харків Екоресурс» щодо збирання та вивозу побутових відходів на території двох районів Харкова загальною вартістю 18,42 млн грн.

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Субпідрядник комунальників повинен вивезти відходи з Шевченківського (кол. Дзержинський) та Київського району Харкова. За обслуговування протягом 2016 року Шевченківського району «Харків Екоресурс» отримає 15,03 млн грн. За це вони повинні зібрати та вивезти від багатоповерхових житлових будинків 246 тис куб м сміття та 17 тис куб м великогабаритних відходів.

За прибирання Київського району фірма отримає 3,39 млн грн. За ці кошти вона повинна зібрати й вивезти 56 тис куб м побутових відходів та 4 тис куб м великогабаритних відходів.

Засновниками переможця торгів – ТОВ «Харків Екоресурс» зараз є мешканець Німеччини Олександр Бейніш та Петро Бондаренко. Раніше серед засновників також був депутат Харківської міськради від партії «Відродження», директор Департамента будівництва та шляхового господарства міськради Володимир Чумаков.

Олександр Бейніш також є серед засновників ТОВ «Харків Жилсервіс 2009». Крім нього, засновниками цього підприємства є Геннадій Святенко та ТОВ «Прогресивні технології та комунікації». Останнє належить Віктору Потаніну та Ольгі Кирилловій, яка багато років була бізнес-партнером мера Харкова Геннадія Кернеса. Зокрема, їй і зараз належить частина готелю «Національ», бенефіціаром якого є Кернес, а також акції «7 каналу», де бенефіціаром є дружина міського голови Харкова Оксана Гайсинська.

Ще недавно Бейніш також був співзасновником ТОВ «Чистий дім плюс», який щороку виграє підряди [1]від міськради на відлов безпритульних тварин та дезинфекцію будинків.

З 2009 року, коли ТОВ «Харків Екоресурс» почало вигравати тендери, вони отримали замовленьт на суму 60,68 млн грн.

Конкурентами переможця на тендері  були ТОВ «Укрековторпром» та ТОВ «Перероблюючий завод», чиї пропозиції були дорожчими.

Засновниками ТОВ «Укрековторпром» є Олександр Колінько, Владислав Коломієць та Владислав Плаксін.

Засновниками ТОВ «Перероблюючий завод» є Денис Дачук, Святослав Хоменко та Ахмед Косо-огли. Директор – Микола Овсянецький.  Дачук є партнером Геннадія Гаєвого по ТОВ «Підприємство Харківського району «Перероблюючий завод». Гаєвой – бізнес-партнер міністра МВС Арсена Авакова по АТ «Інвестор».

Святослав Хоменко був помічником [2] колишнього нардепа від БЮТ та «Батьківщини» Віталія Данилова.

ТОВ «Перероблюючий завод» фактично володіє [3] Роганським полігоном ТБО, який мав бути зачинений кілька років тому через його близьке розташування до Міжнародного аеропорту «Харків».

В березні 2015 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем та розкраданням майна КП «Благоустрій». Правоохоронці встановили [4], що з 2011 по 2015 роки КП «Благоустрій» придбало  у ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» техніки на загальну суму 13,1 млн грн. після чого, частина цих коштів була виведена через «прокладки»: ТОВ «Гефест альянс», ТОВ «Континентмаш», ТОВ «Опта-трейд Україна», ТОВ «Торенія», ПП «Ексім-басіс», які мають ознаки фіктивності. А техніку комунальники передали в оренду ТОВ «Харків Екоресурс».

Під час допиту директора комунального підприємства правоохоронці встановили, що техніку приватники отримали в оренду без будь-яких погоджень з Управлінням комунального майна та приватизації міськради.

За даними документів, які є у розпорядженні «Наших Грошей», у січні 2015 року ТОВ «Харків Екоресурс» взяв в оренду 31 одиниці техніки 2010-2012 років випуску, яка належить КП «КВБО». Термін дії цієї угоди до 14 грудня 2017 року. Розрахункова базова орендна плата за місяць на грудень 2014 року складала 93,5 тис грн. Тобто десь 3 тис. грн. за одну одиницю техніки.

У липні 2015 року вони також орендували сміттєвоз 2014 року випуску. Базова орендна ставка за перший місяць склала 13,79 тис грн.