- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

У фінансуванні бойовиків ДНР підозрюють фірму Гєллєра, який обрався за підтримки Коломойського

Управління СБУ в Донецькій області підозрює ТОВ «Мегатекс» в укладанні фіктивних товарних операцій з ТОВ ТПК «Укрсплав» для фінансування тероризму. Про це свідчить ухвала [1] Краматорського міського суду Донецької області, який надав дозвіл слідчим до документів «Мегатекса».

З матеріалів судової справи відомо, що «Укрсплав» здійснює прийом брухту кольорових металів та його переробку. Готова продукція реалізується стороннім підприємствам, у тому числі і «Мегатексу».

В ході розслідування встановлено, що протягом 2013-2015 років зазначені підприємства підтримували фінансово-господарські відносини. Так, «Мегатекс» перераховувала гроші «Укрсплаву» нібито за отримання готової продукції з кольорових металів. Слідчі підозрюють, що частина коштів, отриманих від вказаних операцій, була спрямована на фінансування сепаратистсько-терористичних угрупувань.

Директором ТОВ «Мегатекс» є колишній депутат Донецької облради Юрій Шапран. Він також є співзасновником фірми разом з британською «Garboni limited». Бенефіціаром останньої вказано кіпріота Папаса Іоанніса.

Бенефіціарами ТОВ «ТПК «Укрсплав» є народний депутат Євгеній Гєллєр [2] (депутатська група «Партія «Відродження») та його бізнес-партнер Спартак Кокотюха. На останніх парламентських виборах Гєллєр обрався до Верховної Ради по мажоритарному округу №50 в Донецькій області. За даними [3] ЗМІ, на виборах він отримав підтримку від батальйону МВС «Дніпро-1». Останній був створений [4] за активної участі керівництва Дніпропетровської ОДА, коли її очолював Ігор Коломийський. Відхід Геллєра від Партії регіонів також підтвердив [5] Борис Колесніков.