- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

При поставці радіолокаційних станцій до Білорусі британцям заплатили $3,5 мільйона за фіктивне супроводження контракту

ДГЗП “Спецтехноекспорт” підозрюється у неправомірній сплаті 3,59 млн. дол.  компанії “Brasen Development LLP”  за не надані агентські послуги Про це йдеться в ухвалі [1] Апеляційного суду Запорізької області від 16 лютого.

Згідно матеріалів справи, Державне госпрозрахункове зовнішньоторговельне підприємство “Спецтехноекспорт” та Казене підприємство “Науково-виробничий комплекс “Іскра” у лютому 2011 року уклали угоду на продаж 4 радіолокаційних станцій 80К6М [2], з правом самостійного укладення зовнішньоекономічної угоди.

Так,  через кілька місяців “Спецтехноекспорт” підписав контракт з білоруським ТОВ “Техносоюзпроект” на виготовлення і поставку 4 монтажних комплектів згаданих радіолокаційних станцій вартістю 27,2  млн. доларів США. Також держпідприємство уклало агентську угоду з британською компанією “Brasen Development LLP” щодо погодження з білоруським замовником процедури і порядку технічної прийомки продукції та контролю сплати ним коштів відповідно до умов договору.

Впродовж 2012-2015 років “Спецтехноекспорт” поставив станції замовнику, який повністю за них розрахувався. Після цього протягом 2011-2015 років “Brasen Development LLP” за надання агентських послуг отримало від “Спецтехноекспорт” на рахунок 3,59 млн. дол.

Однак, білоруси повідомили на запит слідчих, що “Brasen Development LLP”  взагалі не брала участь у переговорах по укладанню цього контракту і та вказані послуги не надавала. Також, відповідно до листа Сектору Укрбюро Інтерполу в Запорізькій області стало відомо, що компанія “Brasen Development LLP” зареєстрована вже після укладання “Спецтехноекспортом” угоди з нею.

Допитані у якості свідків колишнє та нинішнє керівництво “Спецтехноекспорту” вказувало, що не знайоме з представниками “Brasen Development LLP” та її директором, а передача документації здійснювалась поштою.

Ще один із свідків вказав, що він в якості представника “Спецтехноекспорту” приймав участь у проведенні переговорів і подальшому виконанні вказаного контракту та про компанію “Brasen Development LLP” йому нічого не відомо.

Виходячи з цього, Жовтневий районний суд Запоріжжя ухвалою [3] від 12 січня  надав слідчим тимчасовий доступ (з подальшим вилученням для проведення почеркознавчих експертиз) до актів виконаних робіт “Brasen Development LLP”, основної та додаткових угод.

В апеляційній скарзі директор “Спецтехноекспорт” вказував на порушення процесуальних вимог і на неможливість здійснення подальшої господарської діяльності підприємством в разі вилучення документів.

Проте, суд апеляцію відхилив, вказавши, що для проведення почеркознавчої експертизи необхідні саме оригінали документів.

Акціонерами британської “Brasen Development LLP” були компанії з Белізу “Advance Developments LTD” и “Corporate Solutions LTD”. Нинішнім директором значиться Yaksh Vikrant з Дубаю.