- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Розкрадачів авіаобладнання з льотного центру покарали штрафом

Підприємця Олександра Галія та його помічника Сергія Неумиваку оштрафували на 13600 та 8500 гривень відповідно за крадіжку майна “Запорізького льотного центру імені Покришкіна”.  Такий вирок [1]виніс Запорізький районний суд 29 січня.

Перше крадіжка сталася 16 листопада 2014-го року за сприяння бійця 37-го батальйону [2], який у той час дислокувався на території центру. Олександр Галій разом з цим бійцем та іншими особами проник до ангарів, де зберігались авіаційні двигуни і на вантажівці, під керівництвом Сергія Неумиваки, вивезли з центру п’ять двигунів загальною вартістю 110 тис. грн. Згодом два двигуни вилучили співробітники СБУ зі складу неподалік Верхньої Хортиці.

Для другої крадіжка Олександр Галій домовився вже з тодішнім в. о. директора держпідприємства Володимиром Милейком, щоб той надав доступ до авіаційного обладнання на складах і дозволив його вивезти без оформлення. При цьому, Галій залучив своїх знайомих, щоб вони оглянули та відібрали прилади з найбільшим вмістом коштовних та кольорових металів.

Відтак, за другим разом злодії вивезли з Центру на мікроавтобусі авіаційне обладнання до літаків АН-2, Л-29 та гелікоптера МІ-2: пульти управління, радіостанції, радіокомпаси, гіроскопи, висотовимірювачі, тощо загальною вагою на 1724 кг і залишковою балансовою вартістю у 41 тис. грн. Це обладнання перевезли до будинку одного з робітників підприємця в селі Богатирівка Вільнянського ройону для подальшого продажу і звідки його також пізніше вилучило СБУ.

По цьому епізоду Милейка засудили [3] ще влітку до умовного терміну.

На суді Олександр Галій засвідчив, що Сергій Неумивака був його партнером по “отвалах” (збережено лексику показань), контролював процес і займався щоденними логістичними питаннями. Сам Галій здійснював закупівлі металобрухту та займався іншою договірною роботою.

Суд визнав, що обвинувачені діяли злагоджено у змові, але взяв до уваги їхнє щире каяття і відшкодування шкоди. Відтак, Галія оштрафували на 13,6 тис. грн., а Неумиваку – на 8,5 тис. грн.

Олександр Галій разом з Анатолієм Жагло є співзасновниками двох фірм, що займаються  переробкою та торгівлею металом і металобрухтом – “Сардіс ХХІ” (зараз у стані ліквідації) та “Укрспецстальекспо”.