- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Чиновників Райніна підозрюють у підробці документів заради отримання 2 мільйонів екс-чиновником НКРЕКП

Харківські правоохоронці розслідують кримінальне провадження стосовно внесення службовими особами департаменту капітального будівництва Харківської облдержадміністрації недостовірних даних до актів виконаних робіт на суму 1,83 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі [1] Київського районного суду від 28 січня 2016 року.

Правоохоронці вважають, що службові особи Департаменту капітального будівництва ОДА у змові зі посадовцями ТОВ «Центр Енергобуд», та зловживаючи службовим становищем, 12 жовтня 2015 року уклали договір щодо будівництва свердловини на підземному водозаборі в м. Люботин, умови якого не  були виконані. Попри це, відповідальні особи департаменту підписали всі необхідні акти виконаних робіт.

Суд дозволив правоохоронцям отримати копії документів, які стосуються цих робіт та знаходяться у департаменті капітального будівництва ХОДА.

За даними «Вісника державних закупівель», вартість угоди [2] департаменту капітального будівництва Харківської ОДА та з ТОВ «Центр Енергобуд» на будівництво свердловини в місті Люботин складала 1,83 млн грн. За даними Офіційного порталу публічних фінансів України «Є-дата» [3], у листопаді-грудні 2015 року Департамент повністю розрахувався з ТОВ «Центр Енергобуд» за ці роботи.

15 січня 2016 року віце-губернатор Харківської області Євгеній Шахненко заявив [4], що роботи будуть завершені до 1 лютого. Але на 1 лютого інформації щодо завершення цього будівництва не було.

ТОВ «Центр Енергобуд» належить Андрію Ткаченко. В літку 2014 року він став членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). “РБК-Україна [5]” стверджувало, що до комісії він потрапив [6] нібито по квоті голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. А замголови фракції “Блока Петра Порошенка” Ігор Кононенко казав “Українській правді [7]” про свою причетність до призначення Ткаченка у Нацкомісію.

Також у грудні 2015 року ТОВ «Центр Енергобуд» отримало 0,8 млн грн. на придбання матеріалів для реконструкції Малоданилівських очисних споруд. Зараз правоохоронці розслідують кримінальну справу [8]щодо розкрадання коштів на цьому об’єкті керівництвом ТОВ «Спецводстрой», фактичним керівником якого раніше був [9] Микола Кожанов і який у вересні 2015 року отримав кошти за розробку проекту реконструкції свердловини в Люботині.

Харківську ОДА з лютого 2015 року очолює Ігор Райнін. До того він працював в Адміністрації президента, а по призначенні губернатором також став радником Бориса Ложкіна по регіональній політиці. Також Райнін раніше був помічником нардепа Арсена Авакова, який нині очолює МВС.