У судді-хабарниці із Сєвєродонецька знайшли квартиру та гроші в Іспанії
03.02.2016   //   145 Переглядів

Суддя Сєвєродонецького міського суду Олена Горбатенко, затримана за хабара від наркорторговців, має квартиру та банківський рахунок в Іспанії. Про це пише «Перша інстанція» з посиланням на ухвалуСолом’янського суду Києва від 21 січня.

Національне антикорупційне бюро підозрює суддю в отриманні $1500 при пособництві заступника прокурора Сєвєродонецька Костянтина Пивоварова. Ці кошти були отримані за винесення м’якого вироку щодо двох підсудних, обвинувачених у наркобізнесі.

Минулого літа адвокат одного з цих обвинувачених звернувся до заступника прокурора, щоб той посприяв у винесенні судом м’якого вироку: позбавлення волі захисник просив замінити випробувальним терміном. Також адвокат хотів, щоби прокуратура не оскаржувала рішення першої інстанції.

Розгляд справи способом автоматичного розподілу дістався судді Горбатенко. Пивоваров зустрівся з нею і запропонував «підробіток» за винесення потрібного рішення. Вона погодилася. Суддя і прокурор домовилися, що сумарний розмір хабара для них обох не повинен бути нижче $6000 (за курсом НБУ – 136 тис грн.).

Незабаром адвокат передав Пивоварову $5000 доларів, а залишок $1000 захисник повинен був віднести прокурору після вступу вироку суду в законну силу. Меншу частину – $1500 доларів – прокурор передав судді, яка 23 жовтня засудила підсудних на 5 років в’язниці, і тут же замінили позбавлення волі випробувальним терміном у 3 роки. Невдовзі прокурор і суддя були затримані.

26 жовтня 2015 Олені Горбатенко повідомили про підозру у злочині і визначили їй заставу в розмірі 688 тис грн. В аналогічній ситуації опинився і заступник прокурора Сєвєродонецька.

У ході обшуку за місцем проживання судді Горбатенко слідчі вилучили документи, що вказують на купівлю квартири в Іспанії. Також у судді знайшлися кошти в банку «Bankia S.A.» (Валенсія, Іспанія). 21 січня суд наклав арешт на ці активи судді. Також у Горбатенко було знайдено та вилучено $37 тис, 2000 євро та багато прикрас із золота .

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомляв, що суддя виявилася дружиною голови Лисичанської міської суду Олега Горбатенка.

Залиште відповідь