Донецька залізниця по рішенню суду заплатила 16 мільйонів за електрику фірмі, яку Генпрокуратура мляво підозрює у корупції
26.01.2016   //   99 Переглядів

Міністерство юстиції 19 січня перерахувало ТОВ «Укренерготранзит» 16,39 млн грн. Про це свідчать дані Офіційного порталу публічних фінансів України Еdata.

Таким чином чиновники виконали наказ госпсуду Запорізької області про стягнення з ДП «Донецька залізниця» 16,39 млн грн заборгованості за спожиту електричну енергію.

Договір на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом «Донецька залізниця» уклала з «Укренерготранзитом» у грудні 2009 року.

Протягом вересня-листопада 2014 року залізниця спожила електричну енергію на 54,62 млн грн. Але оплатила її не повністю, внаслідок чого утворився борг у 16,39 млн грн.

«Укренерготранзит» пішов стягувати заборгованість через суд, і виграв у всіх трьох інстанціях. Зауважимо, що відповідно до договору «Донецька залізниця» могла бути звільнена від відповідальності внаслідок настання форс-мажорних обставин – проведенням АТО на Донеччині. Однак сертифікату Торгово-промислової палати України, який би підтвердив, що форс-мажор поширюється на неї, «Донецька залізниця» жодній судовій інстанції не надала.

Нагадаємо, у серпні 2015 року Печерський райсуд арештував рахунки «Укренерготранзиту» у «Діамантбанку» і «Південкомбанку». Також були арештовані рахунки ТД «ГазЕнерго» і «Енерготрасту».

Генпрокуратура проводить розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями «Укрзалізниці» та вказаних фірм. Встановлено, що залізниці у 2013-2015 рр купували електроенергію у цих трьох пов’язаних компаній за завищеними цінами. Вони ж у свою чергу закуповували електроенергію у держпідприємства «Енергоринок». Приміром, на «Придніпровській залізниці», яка купувала електроенергію у ТД «ГазЕнерго», ДФІ виявило збитки на 239,77 млн грн.

У червні минулого року тодішній в.о. керівника «Укрзалізниці» Максим Бланк дав вказівку відмовитись від придбання електроенергії у фірм-посередників і доручив оголосити тендери. За словами Бланка, щомісячно три вищезагадані компанії отримують за електроенергію від усіх регіональних залізниць в сумі 400-500 млн грн.

Компанією «Укренерготранзит» володіють Сергій Турукало, Євгенія Романова і Сергій Чуйков. Всі вони свого часу проживали в Севастополі АР Крим, але сьогодні мають київську прописку. Турукало, Романова і Чуйков є також засновниками іншої фірми-постачальника – ТОВ ТД «ГазЕнерго».

До квітня 2011 року співвласником «Укренерготранзиту» через ТОВ «Техенергоконсалтинг» був Станіслав Максимець, який працює в «Укрзалізниці» начальником відділу по роботі з Оптовим ринком електроенергії і суміжними ліцензіатами. У соцмережі Facebook Станіслав Максимець дружить із Сергієм Чуйковим, співвласником «Укренерготранзиту».

У 2011 році «Енерготрастом» володів вищезгаданий «Укренерготранзит». У 2012-2014 рр. засновниками «Енерготрасту» значились Ірина Коваленко і Костянтин Дарькін, відомий у 2013 році як начальник управління утилізації та розмінування ДП «Укроборонсервіс». Його брат Сергій Дарькін у 2010 році був начальником відділу організації закупівель за напрямком оперативного та технічного забезпечення Департаменту держзакупівель Міністерства оборони. В лютому цього року Сергій Дарькін був головним спеціалістом сектору економічного розвитку відділу економічного розвитку та стратегічного планування Департаменту економічного розвитку та регуляторної політики Секретаріату Кабінету Міністрів. Сьогодні частка Дарькіна у «Енерготрасті» переоформлена на Євгенія Семенця.

Залиште відповідь