«Укргазвидобування» не відсудило родовище, яке в часи Януковича віддало на 15 років приватній фірмі
25.01.2016   //   127 Переглядів

Суд відмовив у позові ПАТ «Укргазвидобування» про визнання недійсним договору про продаж ТОВ «ТНГК» права користування свердловинами Островерхівського родовища. Про це свідчить рішенняГосподарського суду м.Києва від 12 січня.

9 листопада 2012 року ПАТ «Укргазвидобування» підписало договір купівлі-продажу з ТОВ «ТНГК». За договором приватна компанія отримує право користування свердловинами № 51, № 53, № 54, № 55 Островерхівського газоконденсатного родовища  до 4 жовтня 2027 року. За придбання такого права «ТНГК» заплатила «Укргазвидобуванню» 1,13 млн грн.

«Укргазвидобування» подало позов про визнання договору недійсним, оскільки вважає його удаваним і таким, що приховує договір оренди основного фонду. А оренда основних фондів ПАТ «Укргазвидобування» заборонена законом «Про трубопровідний транспорт».

Однак суд (суддя-Н.Зеленіна) з цими доводами не погодився і визнав договір таким, що відповідає закону, і не має ознак, які вказують на укладання договору оренди. Суд визнав недоведеним, що право користування свердловинами має статус основного засобу, а не нематеріального активу. Таким доказом може бути, наприклад, акт прийняття на баланс основного засобу, фінансова звітність тощо. Продаж права користування свердловинами, як визнало саме ПАТ «Укргазвидобування», не призвів до відчуження самих свердловин. Відтак спірний договір не суперечить закону «Про трубопровідний транспорт».

Компанія «ТНГК», створена у серпні 2012 року, за три місяці до договору з ПАТ «Укргазвидобування». З моменту заснування компанія оформлена на киянина Микиту Москаленка і Олександра Щербаху з села Семиполки, Київської області. Директором є Антон Лісничий.

Микита Москаленко – син Павла Москаленка, який був першим заступником начальника Головного управління Держкомзему у м.Києві. У 2015 р. Павло Москаленко був заступником голови Української республіканської партії.

Батько Олександра Щербахи – Сергій Щербаха – до середини серпня 2015 р. був міноритарним акціонером банку «Аркада» часткою майже 1%. Власниками найбільших пакетів акцій банку «Аркада» є Костянтин Паливода (26,09%) і покійний Володимир Поляченко (12.26%). Ще 30% акцій банку «Аркада» записано на компанії, які через офшорні схеми пов’язані з групою біглого міністра енергетики Едуарда Ставицького. З цією групою був пов’язаний президент «Аркади» Сергій Сущев, якого вбили у вересні 2015 р.

Директор «ТНГК» Антон Лісничий обіймає аналогічну посаду у ТОВ «Сіріус-1», що також займається розвідувальним бурівнням. Половина статутного капіталу фірми належить керівнику «Укртатнафти» Павлу Овчаренку, якого в ЗМІ називають давнім соратником Ігоря Коломойського. 20% має кіпрська компанія «Dilavia Holdings Ltd», 14% – харків’янка Олена Тулуб’єва, 9% – Ігор Семиноженко, син Володимира Семиноженка, який за часів Віктора Януковича був головою Держагентства з науки та інновацій, 7% – Ольга Гапон, керівник Державної податкової інспекції у Зміївському районі Харківської області.

Також Антон Лісничий був директором ТОВ Фірма «Хас», що має договори про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням». З 2013 року співвласником компанії є народний депутат Олександр Онищенко. Щодо Лісничого, то він був директором фірми «Хас» у 2011-2012 рр., коли її власниками були Дмитро Журавель і ТОВ «Де Санктіс Інвест», заведена на австрійську фірму «Де Санктіс Холдінг ГМБХ», що через «Firma Compaserve Holding GmbH» контролювалася юристом з Ліхтенштейну Рейнхардом Прокшем. Директором «Де Санктіс Інвест» є Глєб Лєшков, на якого біглий Микола Азаров виписав довіреність, намагаючись продати свій будинок у Києві.

Залиште відповідь