Будівельники Донецького аеропорту під час його оборони насхематозили 1,5 мільярда на «продажу» вугілля та послуг з аутсорсингу
25.01.2016   //   157 Переглядів

Слідчі Головного управління Державної фіскальної служби в Донецькій області перевіряють продаж в червні 2014 року ДП «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції міжнародного аеропорту «Донецьк» вугілля та послуг аутсорсингу ТОВ «Альтаір» на суму 1,39 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполь про надання доступу до банківських рахунків фігурантів справи.

Слідство встановило, що в період з липня 2014 року по серпень 2015 року невстановлені службові особи, діючи від імені «Альтаіру», сформували непідтверджений податковий кредит за рахунок нібито проведених операцій з ДП «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції міжнародного аеропорту «Донецьк» та ТОВ «ВСП Зевс». Остання фірма зараз знаходиться в стані припинення, її засновником та директором є мешканець Донецька Сергій Малахута.

Протягом липня 2014 року «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції міжнародного аеропорту Донецьк» провело операції з продажу «Альтаіру» вугілля та послуг аутсорсингу на загальну суму 1,39 млрд грн.

Податок на додану вартість за цими угодами склав 232,5 млн грн. На думку слідства, вищевказані фінансово-господарські операції є безтоварними та спрямованими на протиправне нарощування фірмою податкового кредиту з ПДВ. Адже в цей момент за місцем реєстрації держпідприємства йшли бойові дії і проводити товарні операції підприємство навряд чи мало змогу.

Водночас, протягом 2014-2015 років частину зазначеного податкового кредиту «Альтаіру» було передано ТОВ «Техно-комерц», ТЩВ «Агро-гарант», ТОВ «Компанія-Камєлот», ТОВ «Експоімком», ТОВ «Ультрамарін плюс» та ТОВ «Торговий дім «Київгазенерго» шляхом укладання удаваних фінансово-господарських договорів про поставку товарів та надання послуг. Всі ці фірми, на думку, слідства, є фіктивними.

У подальшому ці підприємства, виявило слідство, передали отриманий податковий кредит низці суб’єктів господарювання реального сектору економіки для ухилення від сплати податків та легалізації незаконних доходів.

Слідство звернулося до суду про доступ до банківських рахунків державного підприємства для встановлення обставин угод з «Альтаіром», суд задовольнив це клопотання.

В червні 2014 року обов’язки директора ДП виконував Роман Бохін, який отримав цю посаду в квітні 2013 року. З серпня 2014 року керівником ДП «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції міжнародного аеропорту Донецьк» є Андрій Ганкевич.

Засновниками ТОВ «Альтаір» є мешканець окупованої Макіївки Андрій Гамянін та мешканець Донецька Сергій Кірік. Останньому належить 99,9% у статутному фонді фірми, яка зараз проходить процедуру банкрутства.

Власниками та керівниками інших фігурантів цієї справи є:

ТОВ «Техно-комерц» Вадим Макаров/ Ігор Бутенко
ТОВ «Агрос-гарант» Олександр Протасов
ТОВ «Компанія-Камєлот» Світлана Літвінова
ТОВ «Експоімком» Сергій Зорькін
ТОВ «Ультрамарін плюс» Олександр Левада
ТОВ «Торговий дім «Київгазенерго» Роман Якимащенко

Бої з російськими окупантами та проросійськими терористами за аеропорт «Донецьк» ім. Сергія Прокоф’єва почалися 26 травня 2014 року.

Залиште відповідь