Оточення Кузяри підозрюється у поставці «Центренерго» «копанкового» вугілля на 84 мільйони
22.01.2016   //   125 Переглядів

ПАТ «Центренерго» закупило у ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105»  на 84 млн грн вугілля, змішаного з вугіллям, видобутим в нелегальних шахтах на Донеччині. Про це свідчить ухвалаПечерського суду м. Києва від 1 грудня.

У ході досудового розслідування слідчі Генпрокуратури встановили, що з метою розтрати та розкрадання державних коштів у січні 2015 року гендиректор «Центренерго» уклав договір на поставку кам’яного вугілля з ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105».

Протягом січня-липня 2015 року «Центренерго» перерахувало фірмі понад 84 млн грн.

За даними слідства, службові особи держпідприємства вступили в змову з працівниками фірми і організували схему по виведенню грошей через фіктивні підприємства, а також схему легалізації вугілля, яке видобувається у копанках на території Донецької області.

Незаконний видобуток кам’яного вугілля здійснюється відкритим шляхом у кар’єрах поблизу населених пунктів Степанівка та Іллінка Маріїнського району Донецької області та транспортується на територію «Збагачувальної фабрики № 105» у м. Селидове. У подальшому, на фірма змішувала офіційний видобуток та незаконний видобуток вугілля з метою його подальшої реалізації на адресу «Центренерго».

З метою прикриття незаконної діяльності, «Збагачувальна фабрика № 105» відобразила придбання вугільної продукції від підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Авант Контракт», ПП «Стандарт Груп», ТОВ «Андорра Айтемс» та інших.

Засновниками ТОВ «Збагачувальна фабрика № 105» є Тамара Лисенко і Вікторія Остапенко. Тамара Лисенко свого часу була зареєстрована за однією адресою з Дмитром Анатолійовичем Лисенком. Людина з таким ПІБ в 2012 р. очолювала ТОВ «Шахта «Курахівська» Сергія Кузяри, раніше відомого як помічник міністра вуглепрому та екс-заступник гендиректора фірми «АРС» Ігоря Гуменюка. Кузяру також називали менеджером вугільної групи Гуменюка-Януковича.

Директором ТОВ «Збагачувальна фабрика №105» є Анатолій Пустовий, який до війни з Росією очолював ВП «Шахта «Алмазна» державного підприємства «Добропіллявугілля».

Засновниками ТОВ «Авант Контракт» є кіпрські компанії «Мейблум Ентерпрайзис Лімітед» і «Сомінекс Трейдінг Лімітед», директором – Богатиренко Юрій Миколайович. Фірма була створена у 2014 році.

Засновником і директором створеного у 2014-му ПП «Стандарт Груп» є Чорненький Віталій Миколайович з Кам’янця-Подільського.

Засновником і директором ТОВ «Андорра Айтемс» є Вефаєв Сергій Анатолійович з Мелітополя. Фірма була створена у червні 2015 року.

Залиште відповідь