- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Після публікації «Наших грошей» Нацкомісія перевірить «Харківобленерго» стосовно виведення менеджментом 120 мільйонів

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), направила запит в АК «Харківобленерго» з приводу закупівлі компанією цінних паперів та страхових послуг на суму майже 120 млн грн. Про це з посиланням на ІА «Інтерфакс-Україна» повідомляєuaenergy.com.ua [1].

“Новина (про покупку “сміттєвих” паперів, частина з яких була заборонена до продажу на фондовому ринку, а також послуг страхування перед третіми особами ) обурює. Комісія не залишить її без уваги при плановій перевірці, яка призначена на 11 березня. Для оперативного розгляду направили детальний запит на “Харківобленерго”, – повідомив агентству голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

Нагадаємо, 15 січня «Наші Гроші» в матеріалі «Сміттярі з «Харківобленерго» [2] повідомили про спроби виведення понад 120 мільйонів гривень з АК «Харківобленерго», де контрольний пакет акцій має держава.

Зокрема, у серпні 2015 року енергетики придбали у «Львівобленерго» два пакети акцій компаній вартістю понад 20 млн. грн., продаж яких на фондовому ринку було заборонено.

Крім того, у середині грудня 2015 року «Харківобленерго» уклало дві угоди з ТДВ «Велика страхова компанія» щодо закупівлі послуг з страхування на 99,91 млн грн.

Засновниками ТДВ «Велика страхова компанія» є ТОВ «Альфакванта ЛТД», Євген Дугін й Оксана Захарченко. Директором з жовтня 2015 року є мешканець Макіївки Вадим Бірюков, який є єдиним засновником «Альфакванта ЛТД». Раніше засновником підприємства був Валентин Шептицький.

«Альфакванта ЛТД» є фігурантом декількох кримінальних проваджень [3]. За даними правоохоронців, підприємство є фіктивним [4] й створене для виводу грошей за кордон.

Нагадаємо, що 65% акцій АК «Харківобленерго» належать Фонду державного майна, ще 29,79 % акцій знаходиться у володінні кіпрської компанії «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують [5] з Констянтином Григоришиним.