- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

ЗАЕС не змогла повернути 3,5 мільйона, переплачені підряднику з вини віце-президента «Енергоатома»

Вищий господарський суд відмовився стягнути з ТОВ «СП «Енергосистема» переплату за виконані для Запорізької АЕС робити в сумі 3,58 млн грн.

Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» [1] з посиланням на постанову суду.

Згідно матеріалів справи, у липні 2009 року НАЕК «Енергоатом» в особі підрозділу «Запорізька атомна електростанція» та «СП Енергосистема» уклали угоду на «Антикорозійний захист охолоджуючих трубок конденсатів турбіни матеріалами «Пластокор» по всій довжині» енергоблоку №2». Вартість угоди становила 18,6 млн грн., які повністю сплатили фірмі.

Та проведена Контрольно-ревізійним управлінням в 2010 році перевірка виявила переплату  на 3,58 млн грн внаслідок використання неправильних розрахункових норм, завищення кількості трубок конденсатора турбін. До того ж, акти виконаних робіт і технічні акти всупереч вимогам складалися у довільній формі та не містили будь-якої деталізації чи  обґрунтування вартості робіт. Також фірма не змогла підтвердити фактичну кількість витрачених ресурсів при роботі, оскільки їх реєстрація не проводилася.

Висновки КРУ підтвердив [2] Вищий адміністративний суд в справі про визнання їх протиправними та скасування за позовом «Енергоатому», якому після цього довелося звертатися з позовом про стягнення коштів. Вже в квітні 2015 року Господарський суд Запорізької області задовольнив [3] відповідний позов про стягнення з «СП Енергосистема» переплати в розмірі 3,58 млн грн.

Проте в липні 2015 року рішення Запорізького госпсуду  скасував [4] Донецький апеляційний господарський суд. Зокрема, судова колегія зазначила, що за умови існування між сторонами договірних правовідносин, виявлені КРУ порушення не впливають на умови укладених між сторонами договорів і не можуть їх змінювати. Тож результати ревізії КРУ можуть бути лише підставою для притягнення винних осіб до відповідальності, а не виникнення зобов’язань у підрядника повернути кошти.

Вищий господарський суд залишив [5] рішення апеляційної інстанції  без змін, вказавши, окрім іншого, на закінчення терміну позовної давності, ще на час розгляду справи в суді першої інстанції. Касацію до ВГС подавала вже Державна фінансова інспекція (колишнє КРУ), яка залучалася до справи в якості третьої особи.

ТОВ «СП «Енергосистема» належить Олегу Бондаревичу та Оксані Тетерук, керівник Руслан Лопатко.  Фірма вигравала тендери виключно від «Енергоатому», отримавши в ті роки підрядів щонайменше на 117,61 млн грн.

За даними ЗМІ, «СП Енергосистема» могла бути пов’язана з торішнім народним депутатом від БЮТОлександром Дубовим [6], який користувався великим впливом на атомну енергетику України.

В судовому рішенні [3] запорізького госпсуду вказувалося, що збитки завдані з вини тодішнього головного інженера ЗАЕС Олександра Шавлакова. З 2011 року він займає посаду [7] першого віце-президента–технічного директора НАЕК «Енергоатом».