ЗАЕС не змогла повернути 3,5 мільйона, переплачені підряднику з вини віце-президента «Енергоатома»
14.01.2016   //   274 Переглядів

Вищий господарський суд відмовився стягнути з ТОВ «СП «Енергосистема» переплату за виконані для Запорізької АЕС робити в сумі 3,58 млн грн.

Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на постанову суду.

Згідно матеріалів справи, у липні 2009 року НАЕК «Енергоатом» в особі підрозділу «Запорізька атомна електростанція» та «СП Енергосистема» уклали угоду на «Антикорозійний захист охолоджуючих трубок конденсатів турбіни матеріалами «Пластокор» по всій довжині» енергоблоку №2». Вартість угоди становила 18,6 млн грн., які повністю сплатили фірмі.

Та проведена Контрольно-ревізійним управлінням в 2010 році перевірка виявила переплату  на 3,58 млн грн внаслідок використання неправильних розрахункових норм, завищення кількості трубок конденсатора турбін. До того ж, акти виконаних робіт і технічні акти всупереч вимогам складалися у довільній формі та не містили будь-якої деталізації чи  обґрунтування вартості робіт. Також фірма не змогла підтвердити фактичну кількість витрачених ресурсів при роботі, оскільки їх реєстрація не проводилася.

Висновки КРУ підтвердив Вищий адміністративний суд в справі про визнання їх протиправними та скасування за позовом «Енергоатому», якому після цього довелося звертатися з позовом про стягнення коштів. Вже в квітні 2015 року Господарський суд Запорізької області задовольнив відповідний позов про стягнення з «СП Енергосистема» переплати в розмірі 3,58 млн грн.

Проте в липні 2015 року рішення Запорізького госпсуду  скасував Донецький апеляційний господарський суд. Зокрема, судова колегія зазначила, що за умови існування між сторонами договірних правовідносин, виявлені КРУ порушення не впливають на умови укладених між сторонами договорів і не можуть їх змінювати. Тож результати ревізії КРУ можуть бути лише підставою для притягнення винних осіб до відповідальності, а не виникнення зобов’язань у підрядника повернути кошти.

Вищий господарський суд залишив рішення апеляційної інстанції  без змін, вказавши, окрім іншого, на закінчення терміну позовної давності, ще на час розгляду справи в суді першої інстанції. Касацію до ВГС подавала вже Державна фінансова інспекція (колишнє КРУ), яка залучалася до справи в якості третьої особи.

ТОВ «СП «Енергосистема» належить Олегу Бондаревичу та Оксані Тетерук, керівник Руслан Лопатко.  Фірма вигравала тендери виключно від «Енергоатому», отримавши в ті роки підрядів щонайменше на 117,61 млн грн.

За даними ЗМІ, «СП Енергосистема» могла бути пов’язана з торішнім народним депутатом від БЮТОлександром Дубовим, який користувався великим впливом на атомну енергетику України.

В судовому рішенні запорізького госпсуду вказувалося, що збитки завдані з вини тодішнього головного інженера ЗАЕС Олександра Шавлакова. З 2011 року він займає посаду першого віце-президента–технічного директора НАЕК «Енергоатом».

Залиште відповідь