Фонд держмайна не зміг через власні промахи забрати в Черняка недобудований цегляний завод
11.01.2016   //   140 Переглядів

Господарський суд Запорізької області своїм рішенням від 22 грудня відмовив Фонду державного майна України в розірванні договору купівлі-продажу заводу силікатної цегли з ТОВ “Корт інвест” та повернення об’єкта до державної власності.

Згідно матеріалів справи, ТОВ “Корт інвест” викупило об’єкт незавершеного будівництва заводу силікатної цегли в Запоріжжі, по вул. Луначарській, 15-в в 2005 році за 247 тис. грн. Нового власника зобов’язали завершити будівництво протягом трьох років без збереження первісного призначення об’єкта. Внесеними в 2012 році змінами термін завершення будівництва встановили на травень 2015 року.

Оскільки фірма будівництво так і не завершила, регіональне відділення ФДМУ в Запорізькій області просило розірвати договір купівлі-продажу об’єкта у зв’язку з порушенням покупцем його істотних умов.

Та як встановив суд, “Корт інвест” після купівлі об’єкта намагалося завершити будівництво, зокрема, взяло необхідні дозволи, погодило будівництво з архітекторами. Та для безпосередньо виконання робіт необхідно було відвести земельну ділянку під будівництво, чого зроблено не було. При цьому, законодавством здійснення відповідних заходів в рамках приватизації покладаються саме на Фонд держмайна. Тож добудова об’єкту  вважалася б самовільною забудовою та потенційно могла бути знесеною.

Таким чином, невиконання умов договору сталося не з вини “Корт інвесту”, а відтак суд відмовив ФДМУ у задоволенню позову, також вказавши шкоду громадським інтересам від розірвання договору.

ТОВ “Корт інвест” зареєстроване на кіпрський офшор “Gonfilia trading limited”. Ця ж компанія є співвласником ТОВ “Запорізький завод кольорових металів” разом з Олександром Черняком – батьком засновника алкогольного холдингу Global Spirits (горілка “Хортиця” та інші) Євгена Черняка.

Також “Корт інвест” фактично розташовувалося в будинку 57 по вул. Грязнова. Тут же розміщувавсяофіс торгового будинку “Мегаполіс” Євгена Черняка.

Залиште відповідь