- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

«Енергоатом» купив ліцензію «Westinghouse» на розрахунки, щоб контролювати харківських науковців

ДП «НАЕК «Енергоатом» 21 грудня уклав угоду з компанією «Westinghouse Technology Licensing Company LLC» про передачу прав використання розрахункового коду ANC-H за $252 тис, або 5,83 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про код для розрахункових обґрунтувань завантажень ядерним паливом виробництва «Westinghouse» (США). Він належить компанії-виробнику, тому тендер провели за переговорною процедурою.

«Енергоатом» використовуватиме код ANC-H до кінця 2019 року.

Досі в Україні право на це мав тільки Центр проектування активних зон (ЦПАЗ), створений на базі ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут». Його фахівці пройшли підготовку у компанії «Westinghouse» тасупроводжували [1] експлуатацію палива ТВЗ-W від самого початку в 2006 році.

Згідно до обґрунтування, відсутність коду заважає «Енергоатому» контролювати якість документів, які розробляє ЦПАЗ. Тому вирішили придбати ліцензію на його використання.

При цьому зазначається, що з 2016 року використання американського палива на енергоблоках АЕС України буде значно розширено.