- НАШІ ГРОШІ. РЕГІОН - https://region.nashigroshi.org -

Комунальників Кернеса підозрюють у переплаті 400 тисяч людям віце-мера за спортобладнання

Прокуратура Харківської області підозрює керівництво комунального підприємства «Харківський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у закупівлі спортивного обладнання за завищеними цінами, що завдало державі збитків на суму 400 тис грн.

Про це йдеться в ухвалі [1] Київського районного суду міста Харкова про надання прокурору доступу до документів КП.

В ході досудового розслідування було встановлено, що комунальники в 2015 році за результатами тендерів уклали низку договорів на закупівлю з фізичною особою-підприємцем. У вересні цього року перевірка цих договорів спеціалістом-бухгалтером було показала цін при придбанні товарів та послуг. Збитки держави від угод комунальників та ФОП оцінили в 400 тис грн.

Після цього прокуратура звернулася до суду з проханням надати доступ до документів «Спорт для всіх», які стосуються взаємин та розрахунків з підприємцем в період з 1 липня по 23 листопада 2015 року. Суд прохання прокуратури задовольнив.

За даними «Наших грошей», прокуратура розслідує укладання та виконання угод комунальників з ФОП Пироженко Сергій Васильович. 27 липня 2015 року КП ХМЦФЗН «Спорт для всіх» та ФОП Пироженкоуклали [2] низку договорів на придбання спортивного обладнання, огорож та штучного покриття для шкільних спортивних майданчиків на загальну суму 7,53 млн грн. Ціни закупівлі були вищими від цін, які містять оголошення у відкритих джерелах.

Пироженко раніше був [3] контактним лицем ТОВ «Концерн «Сафарі», співвласником якого є віце-мера Харкова Олександра Попова [4], який курирує діяльність КП «Спорт для всіх». А єдиним конкурентом Пироженка на торгах була ФОП Воробйова Кристина Олександрівна. Людина с таким ФІО є донькою Попова.

Всі дев’ять шкільних майданчиків, які були передбачені в угодах з Пироженком, були відкритінапередодні місцевих виборів 2015 року. В офіційних заходах щодо введення їх в експлуатацію приймали участь мер Харкова Генадій Кернес та бізнесмени-кандидати [5] від партії «Віждродження», яку також очолює в Харкові Кернес.

В 2013 році КП «Спорт для всіх проводив тендер на закупку спортивного обладнання, який виграла«СафаріСтройсервіс» [6]. До 2011 року, одним з засновників цієї фірми був Олександр Попов. Після його переходу на державну службу, він продав фірму своєму партнеру по бізнесу Віталію Курдюмову.